Do tapije 60 dana

Bez autora
May 13 2010

Kopija plana parcele, list nepokretnosti, rešenje o kućnom broju, upis hipoteke, vlasništva i promene... za sva ova dokumenta i rešenja nadležan je Republički geodetski zavod.S obzirom na to da je u toku i postupak legalizacije pa vlasnici bespravnih objekata upravo iz katastra pribavljaju pojedina neophodna dokumenta, ne čude gužve na šalterima posebno u Beogradu gde je ovih dana broj zahteva građana rekordan. Naime, beogradske katastarske službe dnevno poseti oko 2.500 građana. Zbog velikog broja predmeta i obima posla katastar radi u dve smene, a kako bi se izbegle gužve građani uzimaju brojeve.

Do tapije 60 danaKopija plana parcele, list nepokretnosti, rešenje o kućnom broju, upis hipoteke, vlasništva i promene...zya sva ova dokumenta i rešenja nadležan je Republički geodetski zavod.

S obzirom na to da je u toku i postupak legalizacije pa vlasnici bespravnih objekata upravo iz katastra pribavljaju pojedina neophodna dokumenta, ne čude gužve na šalterima posebno u Beogradu gde je ovihmdana broj zahteva građana rekordan.

Naime, beogradske katastarske službe dnevno poseti oko 2.500 građana. Zbog velikog broja predmeta i obima posla katastar radi u dve smene, a kako bi se izbegle gužve građani uzimaju brojeve.

- Pošto radimo u dve smene, molimo stranke da iskoriste i popodnevne sate za podnošenje zahteva, jer tada gužvi nema - kaže Radivoje Jelić, načelnik Centra Beograd.

- Građane i telefonom obaveštavamo o dopuni dokumentacije, da bi ubrzali postupak. Preduzeća i geodetske organizacije zahteve mogu da podnose i elektronskim putem preko veb-servisa RGZ.

Kada je reč o legalizaciji bespravnih objekata taj postupak kreće i završava se u katastru. Prvo građani predaju zahteve za ucrtavanje nelegalnih zgrada na planove i upis u bazu podataka. Stranka potom dobija kopiju plana sa ucrtanim objektom uz napomenu da je građevina nelegalna, a katastar izdaje i posedovni list ili list nepokretnosti. Po završenoj legalizaciji stranka ponovo dolazi u katastar i podnosi zahtev za uknjižbu.

Dupla tarifa

Prema uredbi Vlade Srbije postoji mogućnost takozvanog prekorednog upisa za hitne slučajeve, ali se onda usluga RGZ plaća po duploj tarifi. Najčešće takve zahteve imaju građani za upis ili brisanje hipoteke, konverziju... Predmeti po toj uredbi rešavaju se u najkraćem mogućem roku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik