Do tapije i na rate

Bez autora
Jun 18 2010

Vlada Srbije trebalo bi naredne nedelje da usvoji novu uredbu o konverziji prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu. U odnosu na prvo rešenje, koje je stupilo na snagu u februaru ove godine, novi propisi omogućiće vlasnicima preduzeća stečenih u privatizaciji da vlasništvo nad parcelama plate po realnoj ceni, na rate. U dogovoru sa lokalnim samoupravama postoji mogućnost da se konverzija izmiri i u stambenim ili poslovnim kvadratima. Od februara do danas rezultat je nula i zato je Ministarstvo preuzelo obavezu da uradi novu uredbu. Namera nije da se konverzija plati manje, ali ni više. Procenu koliko će vlasnici morati da plate prepustićemo struci, a to su ovlašćeni veštaci građevinske, geodetske, finansijske struke, koji će materijalno odgovarati za eventualne greške. Njihovu procenu na kraju treba da potvrdi Poreska uprava, kojoj se i podnosi zahtev za konverziju.

Do tapije i na rateVlada Srbije trebalo bi naredne nedelje da usvoji novu uredbu o konverziji prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu.

U odnosu na prvo rešenje, koje je stupilo na snagu u februaru ove godine, novi propisi omogućiće vlasnicima preduzeća stečenih u privatizaciji da vlasništvo nad parcelama plate po realnoj ceni, na rate. u dogovoru sa lokalnim samoupravama postoji mogućnost da se konverzija izmiri i u stambenim ili poslovnim kvadratima.

- Od februara do danas rezultat je nula i zato je Ministarstvo preuzelo obavezu da uradi novu uredbu - kaže Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

- Naša namera nije da se konverzija plati manje, ali ni više. Procenu koliko će vlasnici morati da plate prepustićemo struci, a to su ovlašćeni veštaci građevinske, geodetske, finansijske struke, koji će materijalno odgovarati za eventualne greške. Njihovu procenu na kraju treba da potvrdi Poreska uprava, kojoj se i podnosi zahtev za konverziju.

Ministar je najavio i izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

- U okviru sveobuhvatne reforme propisa mi ćemo prihvatiti neke izmene zakona, ali ćemo kao Ministarstvo otići i korak dalje - navodi Dulić.

- Nismo sujetni, već otvoreni za raspravu i spremni da menjamo zakon da bi on na terenu funkcionisao bolje. Ali, ne dolazi u obzir da se menjaju suštinski reformski stubovi, koje smo uspostavili u oblasti planiranja, urbanizma...

Vlasnici privatizovanih preduzeća moraće da plate konverziju, sve opštine moraju da donesu planska i urbanistička akta, dozvole moraju da se izdaju u najkraćem roku, konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem bez naknade koja se odnosi na vlasnike porodičnih kuća i stanova moraće da se rešava u jednom danu.

Samo još jedan poklon

Mreža za restituciju najavljeno usvajanje nove uredbe o konverziji prava korišćenja u pravo svojine, ocenjuje kao još jedan „poklon učesnicima u takozvanim privatizacijama društvenog kapitala u proteklih 20 godina“. Kako kažu, država potencijalnu vrednost i nepoznate površine građevinskog zemljišta „olako i bez kontrole poklanja pojedincima“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik