Drastičan pad cijena poslovnih prostora

Bez autora
Mar 31 2011

Gospodarska situacija u zemlji i nelikvidnost, zbog kojih veliki broj tvrtki odlazi u stečaj, odrazile su se i na tržište poslovnih prostora. Naime, cijene najma i prodaje poslovnih prostora u posljednjih su šest mjeseci drastično pale. Cijene najma spustile su se u odnosu na kolovoz prošle godine za 10 posto. Gledano po gradovima, cijene najma i prodaje poslovnih prostora variraju. U Splitu je zabilježen najveći pad cijene kvadrata. Naime, trenutačna prosječna cijena kvadrata, kada se govori o prodaji ureda ili ordinacije, iznosi 1684 eura po kvadratu, što je čak 19,8 posto niže nego u kolovozu prošle godine kada je za kvadrat poslovnog prostora trebalo izdvojiti 2100 eura.

Drastičan pad cijena poslovnih prostoraGospodarska situacija u zemlji i nelikvidnost, zbog kojih veliki broj tvrtki odlazi u stečaj, odrazile su se i na tržište poslovnih prostora.

Naime, cijene najma i prodaje poslovnih prostora u posljednjih su šest mjeseci drastično pale. Prema podacima portala Crozilla.com, cijene najma spustile su se u odnosu na kolovoz prošle godine za 10 posto. Gledano po gradovima, cijene najma i prodaje poslovnih prostora variraju. U Splitu je zabilježen najveći pad cijene kvadrata.

Naime, trenutačna prosječna cijena kvadrata, kada se govori o prodaji ureda ili ordinacije, iznosi 1684 eura po kvadratu, što je čak 19,8 posto niže nego u kolovozu prošle godine kada je za kvadrat poslovnog prostora trebalo izdvojiti 2100 eura.

I cijene najma splitskih poslovnih prostora su u znatnom padu, i to 17 posto. Tako da se kvadrat poslovnog prostora može unajmiti već za 8,3 eura, dok je to u kolovozu bilo 10 eura. I Rijeka bilježi znatan pad najma poslovnih prostora s 9 na 7,6 eura po kvadratu, odnosno 15,6 posto manje. Kod cijene prodaje kvadrata poslovnog prostora u posljednjih šest mjeseci i nije došlo do značajnije promjene, odnosno cijena kvadrata ove godine niža je 1,9 posto.

U odnosu na lanjski kolovoz u Puli se ne bilježi velika razlika u cijenama najma, razlika je tek pola eura, odnosno pad s 13 na 12,5 eura po kvadratu. No, kupnja pulskih poslovnih prostora ove je godine povoljnija za 9,2 posto, odnoso umjesto prosječnih 1872 eura, sada treba izdvojiti 1700 eura po kvadratu.

Zagrebačko je tržište, kao najveće, također pokleknulo pod pritiskom recesije te su i cijene najma i prodaje poslovnih prostora pale. Uredi i ordinacije tako su se u veljači mogle kupiti za 2032 eura u odnosu na 2098 eura lani, što je 3,1 posto povoljnije. Cijene najma, pak, bilježe veći pad, i to za čak 16,7 posto, tako da se u veljači prostor mogao unajmiti za 10 eura, a lani u kolovozu za 12 eura.

Zanimljivo je da su zagrebačka skladišta u veljači zabilježila drastičan pad cijena kvadrata za 28,7 posto, dok su cijene najma skladišta pale čak 50 posto. Kako i u mnogim segmentima, financijski se oporavak na tržištu poslovnih prostora očekuje neposredno pred turističku sezonu. Osim hrvatske metropole, potencijalni su kupci i unajmljivači poslovnih prostora u prva dva mjeseca ove godine poseban interes iskazali za poslovne prostore na Jadranu, naročito u Splitu, Novalji i Omišu. Split je najzanimljivije središte i stranim kupcima.

Dolaskom turista i otvaranjem i sezonskih ugostiteljskih objekata, ali i drugih sadržaja vezanih uz turističku ponudu, najvjerojatnije će porasti i potražnja za poslovnim prostorima na Jadranu, a time i cijena najma, ali i cijene kvadrata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik