Država ne gradi stanove

Bez autora
Sep 26 2012

Budžet više neće finansirati gradnju stanova za tržište, već samo kvadrate za socijalno ugrožene građane. Građevinarstvo će da podstakne tako što će nastaviti sa programom subvencionisanih stambenih kredita, čime će se pospešiti tražnja za kvadratima. Izgradnjom komercijalnih stanova treba da se bave privatni investitori. Ovaj, novi plan državnih institucija otkrio je u sredu Mlađan Dinkić, ministar finansija, odgovarajući na zamerku neimara da im je država nelojalan konkurent i da stvarna cena stanova u naselju „Stepa Stepanović“ na Voždovcu iznosi 1.650 evra, a ne 1.290 za koliko se kvadrat prodaje. Astronomska naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, koju jednokratno lokalnoj samoupravi plaća svaki investitor, ubuduće bi trebalo da bude zasnovana samo na stvarnim troškovima opremanja lokacije nezavisno od gradske zone gde se parcela nalazi. Taj namet promeniće naziv u infrastrukturnu naknadu, a lokalne samouprave će prikupljeni novac morati da troše namenski, isključivo u objekte komunalne infrastrukture. Takođe, naknada za korišćenje zemljišta biće integrisana u porez na imovinu.

Država ne gradi stanoveBudžet više neće finansirati gradnju stanova za tržište, već samo kvadrate za socijalno ugrožene građane.

Građevinarstvo će da podstakne tako što će nastaviti sa programom subvencionisanih stambenih kredita, čime će se pospešiti tražnja za kvadratima. Izgradnjom komercijalnih stanova treba da se bave privatni investitori.

Ovaj, novi plan državnih institucija otkrio je u sredu Mlađan Dinkić, ministar finansija, odgovarajući na zamerku neimara da im je država nelojalan konkurent i da stvarna cena stanova u naselju „Stepa Stepanović“ na Voždovcu iznosi 1.650 evra, a ne 1.290 za koliko se kvadrat prodaje.

- Kao ministar finansija ne mislim da dajem novac za izgradnju stanova, već ćemo davati subvencije za kupovinu kvadrata - navodi Dinkić.

Na skupu „Racionalizacija parafiskalnih naknada radi podsticaja građevinarstva“ u sredu je pokrenuto još nekoliko inicijativa koje bi trebalo da budu sastavni deo izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, ali i poreskih propisa.

Astronomska naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, koju jednokratno lokalnoj samoupravi plaća svaki investitor, ubuduće bi trebalo da bude zasnovana samo na stvarnim troškovima opremanja lokacije nezavisno od gradske zone gde se parcela nalazi.

Taj namet promeniće naziv u infrastrukturnu naknadu, a lokalne samouprave će prikupljeni novac morati da troše namenski, isključivo u objekte komunalne infrastrukture. Takođe, naknada za korišćenje zemljišta biće integrisana u porez na imovinu.

- Naš je prioritet da se izmenama postojećih zakona pojednostave procedure i skrati vreme za izdavanje građevinskih dozvola, kako bi se pokrenula privredna aktivnost u Srbiji i to je lakši zadatak koji može brzo da se odradi - kaže Dinkić.

- Izdavanje građevinskih dozvola najgore je uređena oblast u našem ekonomskom sistemu, zbog čega smo u izveštaju Svetske banke na 175. mestu od ukupno 183 zemlje i to mora da se promeni. Sve nas u Vladi treba da bude sramota ako ubrzo ne skratimo taj rok. Pitanje naknade za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, kao i poreska reforma rešavaće se u narednih godinu dana jer to je teži deo posla. Smatram da treba ukinuti naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, ali zato treba uvesti adekvatno oporezivanje imovine pravih lica. Porez na imovinu pravnih lica trenutno se plaća na nerealnu osnovicu, što je u mnogim slučajevima ispod tržišne vrednosti preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik