Država stabilizuje tržište nekretnina?

Bez autora
Jul 08 2010

Očekuje se da će se, usled oporavka tržišta nekretnina u Srbiji, suma osiguranih stambenih kredita u ovoj godini povećati za oko 360 miliona evra. Podaci za prvu polovinu 2010. godine, u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju rast u tražnji stambenih kredita. U prvih šest meseci u 2010. godini osigurano 180 miliona evra stambenih kredita, naspram 112 miliona evra u istom periodu 2009, što predstavlja povećanje za više od 60 odsto. To ukazuje da se tržište stambenih kredita postepeno stabilizuje i da ima blagu tendenciju rasta, kao i da postoji realna tražnja za tom vrstom zajmova i uopšte za kupovinom stanova. Ako posmatramo period od devet meseci prethodne godine, kada je tržište stambenih kredita potpuno zamrlo u jeku finansijske krize i u uslovima smanjene tražnje, već krajem 2009. godine imamo postepen rast tražnje, koji se nastavlja do današnjih dana.

Država stabilizuje tržište nekretnina?Vršilac dužnosti direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) Danijela Popadić izrazila je danas očekivanje da će se, usled oporavka tržišta nekretnina u Srbiji, suma osiguranih stambenih kredita u ovoj godini povećati za oko 360 miliona evra.

Podaci za prvu polovinu 2010. godine, u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju rast u tražnji stambenih kredita, izjavila je Popadić ističući da je u prvih šest meseci u 2010. godini osigurano 180 miliona evra stambenih kredita, naspram 112 miliona evra u istom periodu 2009, što predstavlja povećanje za više od 60 odsto.

To ukazuje da se tržište stambenih kredita postepeno stabilizuje i da ima blagu tendenciju rasta, kao i da postoji realna tražnja za tom vrstom zajmova i uopšte za kupovinom stanova, ukazala je ona.

"Ako posmatramo period od devet meseci prethodne godine, kada je tržište stambenih kredita potpuno zamrlo u jeku finansijske krize i u uslovima smanjene tražnje, već krajem 2009. godine imamo postepen rast tražnje, koji se nastavlja do današnjih dana", navela je Popadić.

Prema njenim rečima, veliki doprinos ponovnom pojavljivanju tražnje za kupovinom stanova dala je podrška države u vidu subvencionisanih stambenih kredita.

"Ta podrška je bila veoma značajna sa dva aspekta - i sa materijalnog, kroz finansiranje učešća u kupovini stana, i subvencionisanje kamate, ali i sa psihološkog aspekta, koji je odigrao značajnu ulogu, jer su se posle jednog perioda potpunog odsustva tražnje, građani ponovo odlučili da kupuju stanove", napomenula je Popadić.

Ona je izrazila očekivanje da će do kraja primene uredbe o subvencionisanim stambenim kreditima, čija primena je počela 1. oktobra prošle godine, biti osigurano i odobreno oko 2.200 do 2.300 stambenih kredita, od čega više od 1.200 kredita samo u ovoj godini, u okviru iznosa koji je do sada iz budžeta izdvojen za ove namene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik