Država u građevinarstvo uložila 500 miliona evra

Bez autora
May 30 2011

Država u građevinarstvo u ovoj godini uložila je oko pola milijarde evra. U projekat izgradnje stanova na mestu nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu uloženo je 250 miliona evra, u 245 različitih javnih građevinskih projekata širom Srbije uložiće se 180 miliona evra. Procenjeno je da će se u naselju "Dr Ivana Ribara" na Novom Beogradu, gde će se graditi 1.160 stanova, uložiti između 60 i 70 miliona evra, a za 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova Srbije oko 50 miliona evra. Država nije konkurencija građevinskim firmama i nema nameru da bude investitor osim dva velika gradilišta u Beogradu, ali je bilo nužno da pokrene ulaganje u građevinarstvo. Na gradilištu nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" zaposliće se oko 35.000 radnika, a paralelno s tim na 245 gradilišta širom Srbije uposliće se do 80.000 ljudi.

Država u građevinarstvo uložila 500 miliona evraMinistar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da je država u građevinarstvo u ovoj godini uložila oko pola milijarde evra.

"U projekat izgradnje stanova na mestu nekadašnje kasarne 'Stepa Stepanović' u Beogradu uloženo je 250 miliona evra, u 245 različitih javnih građevinskih projekata širom Srbije uložiće se 180 miliona evra", kazao je on privrednicima na skupu koji je organizovala Privredna komora Beograda.

Dodao je i da je procenjeno da će se u naselju 'Dr Ivana Ribara' na Novom Beogradu, gde će se graditi 1.160 stanova, uložiti između 60 i 70 miliona evra, a za 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova Srbije oko 50 miliona evra.

Prema njegovim rečima, "država nije konkurencija građevinskim firmama" i nema nameru da bude investitor osim dva velika gradilišta u Beogradu, ali je naglasio da je bilo nužno da pokrene ulaganje u građevinarstvo.

Dulić je kazao da će se na gradilištu nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" zaposliti oko 35.000 radnika, a paralelno s tim na 245 gradilišta širom Srbije uposliće se do 80.000 ljudi.

On je odbacio optužbe da je Zakon o planiranju i izgradnji diskriminatorski prema preduzećima koja su učestvovala u privatizaciji i istakao da će se konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem sprovesti.

Podsetio je da je više od 1.700 preduzeća u postupku konverzije, da je završeno oko 380 zamena, dodavši da je i više od 15.000 građana iskoristilo svoje pravo da postanu vlasnici zemljišta kroz proces konverzije bez naknade.

Dulić je ocenio da će konverzija "povećati promet nekretninama" građana, a preduzeća će povećati svoje bilanse, ojačali kreditni potencijal.

Dodao je da se radi na rešavanju problema plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) po naplaćenoj realizaciji, a ne po fakturisanju, što je jedan od glavnih zahteva koje građevinari upućuju državi već dve godine.

Kako je kazao, o tome je razgovarao sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, koji je i ministar finansija, dodavši da će uskoro biti napravljen sastanak kako bi se razmotrilo rešavanje tog problema.

Dulić, ipak ističe da je taj problem složen i da bi njegovo rešavanje moglo da dovede u pitanje održivost celog fiskalnog sistema zemlje.

"Potpuno je neprihvatljivo da država duguje firmama, a da traži naplatu PDV-a", kazao je on, ali je dodao da je "teško razgraničiti" koja su dugovanja države prema građevinskim preduzećima.

Dulić je kazao da najmanje duguje republički budžet i istakao da "država ne može da prihvati da radi kompenzaciju kada su u pitanju lokalne samouprave i lokalna komunalna preduzeća".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik