Dužnici slave pad evropske kamate

Bez autora
Jun 13 2010

Pad euribora – evropske kamatne stope, prema kojoj se računaju kamate na stambene kredite, ne slave svi oni koji su kreditom došli do krova nad glavom u Srbiji. Iz prostog razloga što ona nije u svim bankama merilo za određivanje kamata. Međutim, oni koji su rešili svoje stambeno pitanje kreditom u bankama koje kamatu vezuju za euribor i te kako imaju razloga za slavlje, jer su im rate obračunate po nižoj stopi, što je dovelo i do smanjenja njihovih anuiteta u evrima. U pojedinim bankama rate su toliko smanjene da ih ni kursne razlike nisu poništile pa zajmoprimci imaju manju ratu u dinarima nego pre dve godine. Euribor je, kako pokazuju podaci, za nepune dve godine pao praktično pet puta, s 5,13 odsto pre krize na sadašnjih 0,95 odsto. Posledično, kamate na stambene kredite znatno su smanjene, čak i prepolovljene i najniže su u poslednjih 20 godina. Kod nas se, inače, stambeni krediti odobravaju isključivo u čvrstoj valuti i jedina smo zemlja u regionu koja nema ove kredite u dinarima. Do sada je uzeto preko 70.000 stambenih kredita. Komercijalna banka, na primer, nema kredite vezane za euribor tako da oni koji su se kod nje zadužili nemaju korist od pomenutog smanjenja.

Dužnici slave pad evropske kamatePad euribora – evropske kamatne stope, prema kojoj se računaju kamate na stambene kredite, ne slave svi oni koji su kreditom došli do krova nad glavom u Srbiji.

Iz prostog razloga što ona nije u svim bankama merilo za određivanje kamata.

Međutim, oni koji su rešili svoje stambeno pitanje kreditom u bankama koje kamatu vezuju za euribor i te kako imaju razloga za slavlje, jer su im rate obračunate po nižoj stopi, što je dovelo i do smanjenja njihovih anuiteta u evrima. U pojedinim bankama rate su toliko smanjene da ih ni kursne razlike nisu poništile pa zajmoprimci imaju manju ratu u dinarima nego pre dve godine.

Euribor je, kako pokazuju podaci, za nepune dve godine pao praktično pet puta, s 5,13 odsto pre krize na sadašnjih 0,95 odsto. Posledično, kamate na stambene kredite znatno su smanjene, čak i prepolovljene i najniže su u poslednjih 20 godina.

Kod nas se, inače, stambeni krediti odobravaju isključivo u čvrstoj valuti i jedina smo zemlja u regionu koja nema ove kredite u dinarima. Do sada je uzeto preko 70.000 stambenih kredita.

Komercijalna banka, na primer, nema kredite vezane za euribor tako da oni koji su se kod nje zadužili nemaju korist od pomenutog smanjenja. Rate za stambene kredite u ovoj banci su fiksne u evrima ili švajcarcima što znači da se rate za stan stalno uvećavaju za pad vrednosti domaće valute. Kamata za stambene kredite u ovoj banci je 7,89 odsto.

U Inteza banci za nepune dve godine kamatna stopa na stambene kredite koji su se otplaćuju više je nego prepolovljena. U leto 2008. godine ukupna kamatna stopa bila je 7,93, a trenutno je 3,75 odsto.

Rata za stan, koji je plaćen 50.000 evra i treba da se otplaćuje 30 godina, smanjena je s 354 na 231 evra. Znači za čitavih 123 evra. Po kursu iz leta 2008. godine rata je iznosila 27.642 dinara, a u maju ove godine 23.797 dinara i pored rasta kursa evra u odnosu na dinar.

Međutim, za nove stambene kredite kamata je 7,45 odsto. Nismo, međutim, dobili objašnjenje otkuda tolika razlika između kamatnih stopa već odobrenih i potencijalnih kredita.

U Folks banci kažu da su u 2010. godini dva puta snizili kamatnu stopu na stambene kredite i to za po 0,25 odsto. Poslednja promena bila je u maju. Kamatna stopa za stambeni kredit osiguran preko Nacionalne korporacije za osiguranje kredita kreće od 5,3 odsto pa naviše.

– Rezultat smanjenja kamatnih stopa nije samo posledica pada referentne stope euribora, već i dokaz da tražnja za stambenim kreditima polako raste, što smo mi u Folks banci prepoznali i odgovor na to je bilo snižavanje kamatnih stopa i prošle i ove godine. Smanjenje kamatnih stopa nije se odnosilo samo na ove kredite, već i na kredite koji su u korišćenju, upravo zbog pada vrednosti euribora – kaže Nenad Lučić, ekspert za razvoj proizvoda u Folks banci.

U Unikredit banci su, usled smanjenja vrednosti euribora, rate stambenog kredita kod kojeg se kamatna stopa usklađuje četiri puta godišnje sa tromesečnom vrednošću euribora su od novembra 2008. godine konstantno padale.

Tako je za klijenta koji je, na primer u novembru 2008, uzeo stambeni kredit u iznosu od 50.000 evra, na period otplate od 25 godina, po nominalnoj kamatnoj stopi od 9,09 odsto godišnje, mesečna rata kredita iznosila 423 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Za isti iznos stambenog kredita nominalna kamatna stopa u maju 2009. iznosila je 5,81 odsto godišnje, a rata je bila 318 evra, dok je u novembru 2009. ista stopa bila 5,22 procenata godišnje. Mesečna rata iznosila je 299 evra u dinarskoj protivvrednosti. Poslednje usklađivanje kamatnih stopa za ovaj tip kredita izvršeno je prošlog meseca. Tada je nominalna kamatna stopa iznosila je 5,18 odsto godišnje, a mesečna rata 298 evra, u dinarskoj protivvrednosti.  

– Od marta 2010. godine Unikredit banka odobrava stambene kredite kod kojih se kamatna stopa usklađuje dva puta godišnje sa šestomesečnom vrednošću euribora. Kod ovih kredita prvo usklađivanje kamatnih stopa biće izvršeno 8. avgusta 2010. godine, nominalna kamatna stopa iznosi od 4,96 odsto, dok se efektivna kamatna stopa kreće od 5,33 odsto.

Sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić kaže da se na ovom primeru vidi da kod nas postoji konkurencija 34 banke i da oni koji uzimaju kredite valja da pažljivo prouče uslove. Po njegovim rečima razlika u načinu obračuna kamata potiče od različitih izvora zaduživanja. Domaće banke, koje plasiraju svoja dinarska sredstva, ne uzimaju u obzir kretanje euribora. One se od skoka cena ili kursa štite na drugi način.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik