Dvadeset novih stanova za socijalno ugrožene porodice

Bez autora
Apr 22 2012

Jedanaest izbegličkih i devet porodica raseljenih lica, koje su donedavno živele u tri kolektivna centra u Beogradu, dobile su u petak, 20. aprila 2012. godine, ključeve novih stanova u Velikom Mokrom Lugu. Stanovi su izgrađeni sredstvima američke vlade, uz učešće UNHCR, Grada Beograda, a u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije po programu “Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima” koji je namenjen najugroženijim kategorijama. Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme ove zgrade je 660.000 američkih dolara. Grad Beograd je obezbedio građevinsko zemljište i infrastrukturno opremio lokaciju, a radove je izveo Hauzing centar - Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa, dugogodišnji izvršni partner UNHCR na ovakvim projektima.

Dvadeset novih stanova za socijalno ugrožene porodiceJedanaest izbegličkih i devet porodica raseljenih lica, koje su donedavno živele u tri kolektivna centra u Beogradu, dobile su u petak, 20. aprila 2012. godine, ključeve novih stanova u Velikom Mokrom Lugu.

Stanovi su izgrađeni sredstvima američke vlade, uz učešće UNHCR, Grada Beograda, a u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije po programu “Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima” koji je namenjen najugroženijim kategorijama.

Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme ove zgrade je 660.000 američkih dolara. Grad Beograd je obezbedio građevinsko zemljište i infrastrukturno opremio lokaciju, a radove je izveo Hauzing centar - Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa, dugogodišnji izvršni partner UNHCR na ovakvim projektima.

Korisnici zgrade u Velikom Mokrom Lugu imaće pravo korišćenja stanova dok god su u stanju socijalne potrebe. Porodica - domaćin zgrade živeće sa korisnicima i njena uloga će biti da bude veza između stanara i Centra za socijalni rad u Beogradu, te da im pruža potrebnu dodatnu pomoć.

Nova zgrada od dvadeset stanova je prva takva zgrada na lokaciji na kojoj će biti izgrađene još dve u okviru programa Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Beogradu. Dve sledeće zgrade će biti izgrađene sredstvima Instrumenta EU za predpristupnu pomoć za 2011. Razmatra se i mogućnost izgradnje četvrte zgrade koja bi bila finansirana sredstvima Fondacije Ana i Vlade Divac, takođe po programu Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima a u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije, UNHCR-om i Gradom Beogradom.

Koncept socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima je unet u Strategiju razvoja socijalne zaštite Republike Srbije i, kao takav, prepoznat od strane EU, UNHCR i Komesarijata za izbeglice kao najbolje i najadekvatnije rešenje za stanovnike koji još uvek borave u kolektivnim centrima. U okviru ovog koncepta obezbeđuju se stambena rešenja za najugroženije kategorije kojima je potrebna dodatna pomoć lokalnih centara za socijalni rad. Do sada je ovaj koncept realizovan u 28 opština širom Srbije u kojima je izgrađeno više od 600 stambenih jedinica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik