DZS: u građevinarstvu pad izvršenih radova i novih narudžbi

Bez autora
Jun 21 2010

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u prvom tromjesečju ove godine nastavljen negativan trend u građevinarstvu - vrijednost radova koje su pravne osobe s 20 i više zaposlenih izvršile s vlastitim radnicima smanjena je za 33,9 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani, a broj izgrađenih stanova i vrijednost novih narudžbi gotovo su upola manji nego u prvom kvartalu prošle godine. Vrijednost novih narudžbi građevinskih radova za područje Hrvatske u prvom je tromjesečju ove godine iznosila 2,78 milijardi kuna, što je za 48,8 posto manje nego u prvom kvartalu lani, podaci su iz statistike o izvršenim građevinskim radovima, narudžbama i stambenoj gradnji u prvom tromjesečju za pravne osobe s 20 i više zaposlenih. Od ukupne vrijednosti novih narudžbi 1,5 milijardi kuna odnosi se na narudžbe na ostalim građevinama, a 1,2 milijarde na narudžbe za radove na zgradama...

DZS: u građevinarstvu pad izvršenih radova i novih narudžbiPodaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u prvom tromjesečju ove godine nastavljen negativan trend u građevinarstvu - vrijednost radova koje su pravne osobe s 20 i više zaposlenih izvršile s vlastitim radnicima smanjena je za 33,9 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani, a broj izgrađenih stanova i vrijednost novih narudžbi gotovo su upola manji nego u prvom kvartalu prošle godine.

Vrijednost novih narudžbi građevinskih radova za područje Hrvatske u prvom je tromjesečju ove godine iznosila 2,78 milijardi kuna, što je za 48,8 posto manje nego u prvom kvartalu lani, podaci su iz statistike o izvršenim građevinskim radovima, narudžbama i stambenoj gradnji u prvom tromjesečju za pravne osobe s 20 i više zaposlenih.

Od ukupne vrijednosti novih narudžbi 1,5 milijardi kuna odnosi se na narudžbe na ostalim građevinama, a 1,2 milijarde na narudžbe za radove na zgradama.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su u Hrvatskoj tijekom prvog tromjesečja obavile pravne osobe s 20 i više zaposlenih, iznosila je ukupno 4,3 milijarde kuna, od čega se na radove s vlastitim radnicima odnosi 2,9 milijardi kuna, a na radove ostvarene s podizvođačima 1,4 milijarde.

Statistika pokazuje da je vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima manja za 33,9 posto u odnosu na prvo lanjsko tromjsečje.

Građevinske su tvrtke s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u prvom tromjesečju na zgradama izvele radova u vrijednosti 1,4 milijarde kuna, pri čemu se nešto više od milijardu kuna odnosilo na radove na nestambenim, a oko 400 milijuna kuna na radove na stambenim zgradama.

Vrijednost radova na ostalim građevinama u prvom je tromjesečju bila oko 1,5 milijardi kuna, od čega se najviše, oko milijardu kuna, odnosi na radove na prometnoj infrastrukturi.

I podaci o strukturi vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima pokazuju da su najzastupljeniji bili radovi na nestambenim zgradama s udjelom od 34,8 posto, te prometnoj infrastrukturi s udjelom od 34,7 posto, dok je udio radova na stambenim zgradama bio 14,1 posto, a na cjevovodima, komunikacijskim i energetskim vodovima 13,4 posto.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju ove godine građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 1.190 novih stanova, što je za 49,6 posto manje nego u istom razdoblju 2009.

Potkraj ožujka ta su poduzeća imala 5.751 stan u gradnji (nezavršenih stanova), što je za 44,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik