Eksplozija gradnje u Sarajevu: Luksuzno naselje na Crnom Vrhu, Milkosov Green City, Marija Green Tower…

Bez autora
Feb 10 2020

Nekoliko velikih projekata uskoro bi moglo biti realizovano u Sarajevu, u relativnoj blizini. Riječ je o projektima na području opština Centar i Novo Sarajevo, koji će uveliko promijeniti izgled i imidž glavnog grada, piše BiznisInfo.

U većini slučajeva projekti su već odobreni na lokalnom nivou a iza njih stoje investitori koji iza sebe već imaju velike investicije.

Luksuzno naselje na Crnom Vrhu

Na lokaciji Crni Vrh koja je preko 30 godina stajala zapuštena planirana je izgradnja rezidencijalno poslovnog kompleksa koja će uključivati dvije suterenske etaže, u kojem će pored garažnih mjesta za stanare biti smještene i poslovne jedinice uključujući market, apoteku, frizersko kozmetičke usluge, vrtić, poliklinika, restoran, fitnes i spa centar.

Iznad suterenskih etaža planirana je izgradnja pet stambenih objekata. Planirani koncept rezidencijalno poslovnog kompleksa se ogleda po principu najmodernijih svjetskih projekata.

Iza projekta je poznati bh. poduzetnik Emir Granov sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Radončićev R Tower

Uskoro bi Fahrudin Radončić mogao početi gradnju novog tornja u Sarajevu koji će se zvati R Tower. Objekat će biti smješten uz postojeći toranj a imat će prizemlje plus 40 spratova.

Općina Centar usvojila je Urbanistički projekat i omogućila gradnju, pa je sada na investitoru da poduzme naredne korake.

Milkosov Green City

Uskoro bi mogla krenuti izgradnja naselja Green City nakon što je Općina Novo Sarajevo usvojila potrebnu dokumentaciju.

Plan je izgraditi 777 stanova, te 938 garažnih mjesta, a investitor tvrdi da će ovaj dio Sarajeva imati koristi od ovog kompleksa. Investitor je sarajevska kompanija Milkos.

Ranije je najavljivano da bi gradnja mogla početi već na proljeće.

Tri nebodera na Pofalićima

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je ovih dana izmjene regulacionog plana prostora u blizini zgrade Energoinvesta, odnosno zgrade Vlade FBiH na Pofalićima.

Izmjenom regulacionog plana pod nazivom “Kvadrant C1 Marijin Dvor” na mapu su unesena tri nova planirana objekta koja bi bila smještena između prostora Kampusa i ulice Hamdije Čemerlića.

Ukupan prostor je planiran kao stambeno-poslovna zona. Gradsko vijeće je dozvolilo da se na datoj lokaciji izgrade objekti visine do 19 spratova.

Marija Green Tower (treći UNITIC-ov neboder)

Na Marijin dvoru u Sarajevu, iza Uniticovih nebodera, gradit će se poslovni objekat MGT Marija Green Tower. Radi se o zelenoj površini koja se nalazi između sarajevskog hotela Holiday (bivši Holiday Inn) i UNITIC-ovih nebodera s jedne i tržnog centra Alta s druge strane.

Kako je ranije objavila organizacija Eko akcija, ovdje je planirana gradnja nebodera od 22 sprata. Iza ovog projekta stoji biznismen Tihomir Brajković, vlasnik kompanije Tibra. Ovaj objekat zbog lokacije neki nazivaju i treći UNITIC-ov neboder.

BiznisInfo je nedavno pisao i o velikim projektima koji se realizuju ili pripremaju na drugom kraju grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik