Empajer stejt bilding postaje "zelena" zgrada

Bez autora
May 30 2010

Empajer stejt bildnig (Empire State Building), jedan od najpoznatijih oblakodera na svetu i najviša zgrada Njujorka, biće rekonstruisan i daće skroman doprinos zaštiti klime. Turistički autobusi, taksi i policijska vozila tiskaju se pred tom relativno starom zgradom, simbolom Njujorka. Na uglu Pete avenije i 34. ulice ka nebu se uzdiže silan masivan oblakoder od 102 sprata, visok 450 metara. Empajer stejt bilding, do sada sivi džin, trebalo bi da postane "zelen" i ekološki.

Empajer stejt bilding postaje "zelena" zgradaEmpajer stejt bildnig (Empire State Building), jedan od najpoznatijih oblakodera na svetu i najviša zgrada Njujorka, biće rekonstruisan i daće skroman doprinos zaštiti klime, javio je Dojče vele.

Turistički autobusi, taksi i policijska vozila tiskaju se pred tom relativno starom zgradom, simbolom Njujorka.

Na uglu Pete avenije i 34. ulice ka nebu se uzdiže silan masivan oblakoder od 102 sprata, visok 450 metara. Empajer stejt bilding, do sada sivi džin, trebalo bi da postane "zelen" i ekološki.

Kako je kazao šef projekta za renoviranje Empajer stejt bildinga Rej Kurtaro, jasno je da ima velikih prednosti kada se štedi energija i smanjuje emisija ugljen dioksida.

Pošto je reč o najpoznatijoj kancelarijskoj zgradi na svetu, nema boljeg primera, a za 550 miliona dolara biće renovirana ta arhitektonska ikona. Čak sto miliona otići će na mere uštede energije.

Biće promenjeno osvetljenje, klima uređaji i grejanje, prozori će biti bolje izolovani, zaposleni u zgradi će moći da kontrolišu potrošnju energije onlajn i dobijaju savete za uštedu. Iza toga je inicijativa bivšeg američkog predsednika Bila Klintona za zaštitu klime.

- Svaki čovek na svetu kojem je važna zaštita životne sredine sada će imati priliku da vidi šta to znači pošto svi znamo za Empajer stejt bilding - kazao je on.

Jedan od odgovornih koji rade na saniranju zgrade Džon Kempbel, rekao je da kako je ta zgrada poznata kao simbol Njujorka, tako će postati i uzor za modernu uštedu energije.

- Hoćemo da dokažemo zakonodavcima i političarima da je i u ekonomskom interesu da se investira u inteligentno saniranje kojim se štedi energija. Naravno da je zaštita čovekove sredine važna, ali i ušteda novca - rekao je on.

Zeleni oblakoder Empajer stejt bilding trošiće 40 odsto manje energije nego sada, što predstavlja uštedu od najmanje četiri miliona dolara godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik