Energetska obnova javnih zgrada

Bez autora
May 14 2012

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavio je energetsku obnovu tisuća zgrada u javnom vlasništvu. To bi trebalo pokrenuti investicijski ciklus i oživiti građevinski sektor, ali i stvoriti projektantsko-građevinski izvozni proizvod. Obnova zgrada u javnom vlasništvu će obuhvatiti rekonstrukciju sustava grijanja, izmjenu stolarije, obnovu fasada, vodovodnih i električnih instalacija te druge zahvate koji bi trebali znatno smanjiti troškove za energiju. Projekt bi se financirao kreditom kojim bi bili plaćani izvođači radova, a vraćali bi ga vlasnici objekata. To bi im se isplatilo jer bi ukupni trošak rata i energije nakon obnove bio jednak ili manji trošku za energiju prije obnove. Riječ je o rješenju poznatom kao ECSO model. Program bi obuhvaćao škole, vrtiće, bolnice, fakultete, domove zdravlja, zgrade državnih i lokalnih institucija i druge.

Energetska obnova javnih zgradaMinistar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavio je energetsku obnovu tisuća zgrada u javnom vlasništvu.

To bi trebalo pokrenuti investicijski ciklus i oživiti građevinski sektor, ali i stvoriti projektantsko-građevinski izvozni proizvod.

Ministar je najavio obnovu zgrada u javnom vlasništvu, koja će obuhvatiti rekonstrukciju sustava grijanja, izmjenu stolarije, obnovu fasada, vodovodnih i električnih instalacija te druge zahvate koji bi trebali znatno smanjiti troškove za energiju.

Projekt bi se financirao kreditom kojim bi bili plaćani izvođači radova, a vraćali bi ga vlasnici objekata. To bi im se isplatilo jer bi ukupni trošak rata i energije nakon obnove bio jednak ili manji trošku za energiju prije obnove, rekao je Vrdoljak.

Riječ je o rješenju poznatom kao ECSO model. Program bi obuhvaćao škole, vrtiće, bolnice, fakultete, domove zdravlja, zgrade državnih i lokalnih institucija i druge.

Naši su motivi zapošljavanje, zaštita okoliša, ušteda energije i smanjenje javne potrošnje, a ne manje važna je i ljepota i uređenost objekata, rekao je Vrdoljak.

Naglasio je da nije riječ o novom zaduživanju jer se projekti isplaćuju iz energetskih ušteda.

Pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost Ana Pavičić-Kaselj kaže kako su za provedbu projekta osigurana sredstva iz kreditnih linija HBOR-a i Europske investicijske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik