FBiH: Pravo vlasništva, tek uknjižbom nekretnine

Bez autora
Sep 28 2010

Činjenica da ste sklopili ugovor o kupoprodaji i platili sve naknade i poreze ne znači i da ste time postali vlasnikom nekretnine. Naime, prema Zakonu o zemljišnim knjigama je propisana konstitutivnost upisa što znači da vlasništvo i druga prava na nekretnine nastaju tek upisom u zemljišnu knjigu. Jedini način da Vaša nekretnina bude u potpunosti sigurna jeste uknjižba u zemljišnu knjigu općinskog suda koji je mjesno nadležan za Vašu nekretninu. Ministarstvo pravde Federacije BiH, u sklopu implementacijr Projekta Svjetske banke za zemljišno-knjižnu administraciju, provodi kapmanju za registraciju nekretnina i zemljišta, te upozorava vlasnike da je 'nekretnina sigurna jedino ako je uknjižena'.

FBiH: Pravo vlasništva, tek uknjižbom nekretnineČinjenica da ste sklopili ugovor o kupoprodaji i platili sve naknade i poreze ne znači i da ste time postali vlasnikom nekretnine.

Naime, prema Zakonu o zemljišnim knjigama je propisana konstitutivnost upisa što znači da vlasništvo i druga prava na nekretnine nastaju tek upisom u zemljišnu knjigu. 

Jedini način da Vaša nekretnina bude u potpunosti sigurna jeste uknjižba u zemljišnu knjigu općinskog suda koji je mjesno nadležan za Vašu nekretninu, navodi se u saopćenju Ministarstva pravde BiH.

Ministarstvo pravde Federacije BiH, u sklopu implementacijr Projekta Svjetske banke za zemljišno-knjižnu administraciju, provodi kapmanju za registraciju nekretnina i zemljišta, te upozorava vlasnike da je 'nekretnina sigurna jedino ako je uknjižena'.

Porodične kuće, zgrade, stanovi i poslovni prostori, građevinsko zemljište, vinogradi, voćnjaci i šume predstavljaju samo jedan dio nekretnina za koje je potrebno obezbijediti ažurne tehničke podatke i osigurati uređene imovinsko-pravne odnose. Upravo to je konačni cilj reforme sektora zemljišne administracije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zemljišna knjiga je javna knjiga i javni registar prava i vlasništva nad nekretninama i drugih prava, koja su zakonom predviđena za upis. Ažurna i pouzdana zemljišnoknjižna evidencija i sigurne nekretnine predstavljaju i uslove ekonomskog razvoja i novih investicija i ulaganja u razvoj privrede i integraciji naše zemlje u Europsku Uniju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik