FBiH: Privremeno i trajno oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom

Bez autora
Mar 22 2012

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu prezentiran je Radni tekst zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem u FBiH u vezi sa čime je ministrima dat rok od 15 dana za sugestije i prijedloge za eventualne "popravke" zakonskog teksta. Radi se o tekstu zakona koji je sačinila radna grupa formirana od Ureda federalnog premijera, a koji korespondira s programskim i strateškim opredjeljenjima Vlade FBiH i stranaka-potpisnica Platforme, koje čine vlast u FBiH. Nemera Federalne vlade je da se donošenjem spomenutog zakona osiguraju odgovarajući mehanizmi koji će pravosudnim institucijama omogućiti efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala, posebno u segmentu oduzimanja protivzakonito stečene imovine.

FBiH: Privremeno i trajno oduzimanje imovine stečene krivičnim djelomNa današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu prezentiran je Radni tekst zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem u FBiH u vezi sa čime je ministrima dat rok od 15 dana za sugestije i prijedloge za eventualne "popravke" zakonskog teksta.

Radi se o tekstu zakona koji je sačinila radna grupa formirana od Ureda federalnog premijera, a koji korespondira s programskim i strateškim opredjeljenjima Vlade FBiH i stranaka-potpisnica Platforme, koje čine vlast u FBiH.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić podsjetio je na namjeru Federalne vlade da se donošenjem spomenutog zakona osiguraju odgovarajući mehanizmi koji će pravosudnim institucijama omogućiti efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala, posebno u segmentu oduzimanja protivzakonito stečene imovine.

Nikšić je na pres-konferenciji, upriličenoj u pauzi sjednice Vlade FBiH, istaknuo očekivanje da će se prezentiranim zakonom eliminirati pravne praznine u postojećem zakonodavstvu, te na jedinstven način urediti predmetna materija, uključujući i neposrednu primjenu instituta oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi.

Zakon, kako je kazao, predviđa strožije mjere za privremeno i trajno oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom, kako od osumnjičenih, tako i od trećih osoba na koje je ta imovina, eventualno, prenijeta, a sve radi predupređivanja situacija i primjera iz prakse da određene osobe, za koje se zna da imaju ogromnu imovinu, u zemljišnim knjigama nisu evidentirane kao vlasnici.

Zakon je baziran na načelu "nulte tolerancije" i primjenjivat će se na sva krivična djela propisana krivičnim zakonodavstvom, s akcentom na organizirani, privredni kriminal, korupciju i trgovinu narkoticima.

Ponuđeni zakonski tekst sadrži odredbe o provođenju finansijskih istraga kao ključnog segmenta na planu prikupljanja dokaza te postupaka radi oduzimanja protuzakonito stečene imovine.

U tom kontekstu, premijer Nikšić smatra da će biti potrebno razmotriti i mogućnost ustanovljenja agencije u FBiH koja bi, eventualno, bila u sklopu tužiteljstva, te koja bi bila angažirana na suzbijanju organiziranog kriminala i krupcije po uzoru na USKOK iz susjedne Republike Hrvatske.

Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o autocesti na koridoru 5-C, čiji je predlagač federalni premijer i koji bi trebao biti razmatran i usvojen po hitnoj proceduri, s obzirom na značaj ovog projekta.

Premijer Nikšić naglašava da se radi o projektu od vitalnog interesa za BiH i njene entitete, kao i za zemlje iz okruženja.

Direktor JP Autoceste FBiH d.d. Mostar Ensad Karić naglasio je da se rješenjima koje predviđa spomenuti zakon nastoje otkloniti administrativne barijere i ubrzati sve aktivnosti na izgradnji koridora, od istražnih radova do efikasnijeg rješavanja imovinskopravnih odnosa.

Ocijenio je, istovremeno, da će cijeli proces od donošenja odluke o izgradnji određene dionice do same realizacije biti skraćen i maksimalno ubrzan.

Vlada FBiH, utvrdila je, među ostalim, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o cestama FBiH kojim je predviđeno smanjenje broja članova Nadzornog odbora upravitelja cesta na pet članova i to stručnih osoba, uz zastupljenost konstitutivnih naroda.

Izmjenama i dipunama Zakona konkretiziraju se nadležnosti u vezi sa zaštitom cesta i inspekcijskim nadzorom, te otklanjaju određeni tehnički nedostaci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik