Francuska prodaje zamkove

Bez autora
Jun 13 2010

Francuska vlada je odobrila plan privatizacije državnih nekretnina, među kojima i spomenika arhitekture, zamkova, letnjikovaca, kasarni, farmi, lovačkih domova. Za 1.700 objekata, Vlada Nikole Sarkozija očekuje da će dobiti nekoliko milijardi evra, kojima će se pokrivati budžetski deficit.Na prodaju će biti nekoliko stotina objekata u veoma zapuštenom stanju jer država nema sredstava za njihovo održavanje. Na listi su i veoma skupe nekretnine, kao što je hotel "De Seignelay" u centru Pariza i raskošni letnjikovac na obali Ženevskoj jezera.

Francuska prodaje zamkoveDa bi pokrila manjak u budžetu, Francuska prodaje zamkove, letnjikovce i kasarne. Za 1.700 objekata, vlada Nikole Sarkozija očekuje da će dobiti nekoliko milijardi evra, piše londonski "Tajms".

Francuska vlada je odobrila plan privatizacije državnih nekretnina, među kojima i spomenika arhitekture, zamkova, letnjikovaca, kasarni, farmi, lovačkih domova.

Za 1.700 objekata, Vlada Nikole Sarkozija očekuje da će dobiti nekoliko milijardi evra, kojima će se pokrivati budžetski deficit, piše londonski "Tajms".

Na prodaju će biti nekoliko stotina objekata u veoma zapuštenom stanju jer država nema sredstava za njihovo održavanje. Na listi su i veoma skupe nekretnine, kao što je hotel "De Seignelay" u centru Pariza i raskošni letnjikovac na obali Ženevskoj jezera.

Ministar finansija Fransoa Baroen nije želeo da otkriva procenjenu vrednost nekretnine, ali "Tajms" podseća da je od 2005. godine država prodala nekoliko stotina objekata i zaradila tri milijarde evra. Ostvarena sredstva su završila u budžetima ministarstava i institucija u čijoj su nadležnosti bili objekti.

Nova rasprodaja će biti mnogo veća, a novac će se usmeriti u federalni budžet.

Za učešće u licitaciji pozvani su kako lokalni tako i strani kupci. Jedini uslov za potencijalne kupce je kontrola legalnosti sredstava investitora. Na taj način francuski službenici žele da izbegnu ponavljanje skandala, koje su izazvali afrički diktatori kupovinom nekoliko zamkova u Francuskoj.

Francusko ministarstvo finansija će, sem toga, proveriti i ciljeve kupovine nekih objekata, poučeno iskustvom prethodne prodaje istorijskog zdanja Nacionalne kovačnice novca i jedne banke po nižoj ceni. Investitor je, oborivši cenu, posle izvesnog vremena prodao nekretnine znatno skuplje.

Ideju privatizacije spomenika arhitekture podržali su i francuski istoričari, u nadi da će kupci imati dovoljno sredstava za restauraciju koju država ne može da priušti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik