Gde je najskuplje biti podstanar

Bez autora
Feb 21 2024

Cena iznajmljivanja stana u centru Beograda dostigla je prethodnih meseci vrtoglave cifre, ali ipak je i dalje daleko niža od kirija u svetskim metropolama.

Oko 820 dolara, koliko je potrebno izdvojiti za stan u glavnom gradu, srpsku prestonicu svrstava u red srednje visokih u svetu, ali i među najskuplje u regionu. Prema podacima portala „Numbeo”, Beograd je skuplji i od Moskve, gde mesečna kirija u centru grada u proseku iznosi oko 739 dolara.

S druge strane je Njujork, gde mesečna kirija košta više od 4.000 dolara, a u vrhu liste najskupljih gradova za podstanare su i San Francisko, Singapur i Boston, gde za rentiranje stana u gradskom jezgru treba izdvojiti više od 3.000 dolara.

Između 2.000 i 3.000 dolara potrebno je izdvojiti za mesečnu kiriju u Cirihu, Londonu, Majamiju, Los Anđelesu, Hong Kongu, Sidneju, Dablinu, Vankuveru i Dubaiju.

Među evropskim gradovima, najskuplji su Amsterdam sa kirijom od 1.937 dolara, kao i Kopenhagen sa 1.732 dolara. U Milanu, Minhenu, Stokholmu i Parizu se jednosoban stan u centru grada može iznajmiti za 1.400 do 1.500 evra. Prosečna mesečna kirija u Rimu je nešto jeftinija, pa rentiranje košta oko 1.174 dolara, dok je u Beču oko 1.100 dolara.

Od bivših jugoslovenskih republika, rentiranje stana u centru grada skuplje je jedino u Ljubljani, gde košta oko 910 dolara. Povoljniji zakup u odnosu na Beograd plaćaju i podstanari u Zagrebu, gde mesečna kirija iznosi oko 712 dolara, Podgorici sa 566 dolara, ali i u Sarajevu sa oko 300 dolara.

Iako je Beograd u zlatnoj sredini, prema podacima „Numbea” sa kirijom od oko 820 dolara, mnogo gore se kotira kada se sa ovim podacima ukrste i prosečne plate u svakoj državi.

Prema analizi Tportala, za najam jednosobnog stana van centra grada u Beogradu je potrebno izdvojiti gotovo 60 posto prosečne plate, dok u Zagrebu na rentiranje takvog stana odlazi 40 posto plate. Mesečni najam trosobnog stana van centra u Beogradu košta više od prosečne plate (107 odsto), a u Zagrebu oko dve trećine prosečne plate.

Nakon Beograda, po skupoći najma u odnosu na plate slede Podgorica (51 posto za jednosobni stan i 89 posto za trosobni), Varšava (46 posto za jednosobni stan) i Prag (80 posto za trosobni stan).

Najpovoljniji odnos najamnina i plata ima Sarajevo, čiji građani za najam jednosobnog stana van centra izdvajaju 28 posto prosečne plate, a za trosobni 43 posto. Zbog visokih prosečnih plata, relativno mali deo plate za najam stana izdvajaju i stanovnici Berlina i Beča, premda su najamnine u tim gradovima izrazito visoke.

Koliko košta kirija u centru Beograda

U Beogradu je tradicionalno najveća potražnja za malim stanovima, a oni se u svim velikim gradovima najbrže i najlakše izdaju.

Prema podacima portala 4zida, garsonjera u centru srpske prestonice košta minimum 400 evra kod Botaničke bašte, dok je prosečna cena zakupa na Savskom vencu nešto niža od 600 evra. Jednosobni stanovi u centru grada su u proseku od 500 do 600 evra, dok stanodavci za rentiranje jednoiposobnog stana u gradskom jezgru traže minimum 600 evra.

„Na Savskom vencu je prosečna cena mesečnog zakupa jednoiposobnog stana oko 595 evra, dok je na Zvezdari, kod Vukovog spomenika oko 600 evra. Na Vračaru je oko 620 evra, a u zgradama u okolini Tašmajdana je prosečna cena kirije oko 675 evra. Na Starom gradu je oko 693 evra”, kaže za RT Balkan Aleksandra Mihajlović pi ar menadžer 4zida.

Među oglašenim stanovima na ovom portalu ističe se Blok A na Novom Beogradu, gde je prosečna cena mesečnog rentiranja jednoiposobnog stana oko 920 evra, prenosi RT Balkan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik