Geodetskim tvrtkama posao od 80,4 milijuna kuna

Bez autora
Jul 18 2017

Ugovor težak 80,4 milijuna kuna kojim je Državna geodetska uprava (DGU) naručila geodetsko-katastarske usluge u svrhu izrade katastra nekretnina je zapravo spasila ovaj sektor poduzetništva u Hrvatskoj. Naime, Damir Šantek, ravnatelj DGU-a je u ponedjeljak potpisao ugovore s 10-ak hrvatskih geodetskih tvrtki koje će katastarski izmjeriti gotovo 50 tisuća hektara površine s ukupno 112.208 katastarskih čestica. Ovaj projekt zajednički financiraju sama DGU, s 29,2 milijuna kuna, ali i hrvatske županije s osam milijuna te gradovi i općine s 43,2 milijuna kuna. Izvršenje ugovora će se doprinijeti sređivanju stanja u prostoru, efikasnijem prostornom planiranju, efikasnijem investicijskom ulaganju kao i pravnoj sigurnosti vlasništva nad nekretninama što je iznimno bitno za građane i poduzetnike, kazao je Šantek.

Geodetskim tvrtkama posao od 80,4 milijuna kunaUgovor težak 80,4 milijuna kuna kojim je Državna geodetska uprava (DGU) naručila geodetsko-katastarske usluge u svrhu izrade katastra nekretnina je zapravo spasila ovaj sektor poduzetništva u Hrvatskoj.

Nema lidera

Naime, Damir Šantek, ravnatelj DGU-a je u ponedjeljak potpisao ugovore s 10-ak hrvatskih geodetskih tvrtki koje će katastarski izmjeriti gotovo 50 tisuća hektara površine s ukupno 112.208 katastarskih čestica.

Ovaj projekt zajednički financiraju sama DGU, s 29,2 milijuna kuna, ali i hrvatske županije s osam milijuna te gradovi i općine s 43,2 milijuna kuna.

“Izvršenje ugovora će se doprinijeti sređivanju stanja u prostoru, efikasnijem prostornom planiranju, efikasnijem investicijskom ulaganju kao i pravnoj sigurnosti vlasništva nad nekretninama što je iznimno bitno za građane i poduzetnike”, kazao je Šantek. 

Dugoročan projekt

Koliko je izrada katastra i novih zemljišnih knjiga zahtjevan posao, pokazuje i činjenica da ih se većina temelji na 200 godina starim izmjerama koje je još napravila Austro-Ugarska.

Stručnjaci DGU-a procjenjuju da će za stavljanje ove Habsburške regulative, koja je uglavnom još upotrebljiva, izvan funkcije te uspostavu vlastitog sustava katastra i zemljišnih knjiga, biti potrebno ukupno 11 milijardi kuna, a posao ne bi mogao biti obavljen u razdoblju kraćem od 20 godina. Za primjer, 1817. je na tom projektu Austrija angažirala 10-ak tisuća vojnih inženjera, a posao je završen za 30 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik