Građevinarstvo u krizi

Bez autora
Aug 16 2012

U toku je građevinska sezona, međutim ovu godinu se nećemo moći pohvaliti visokom realizacijom građevinske operative na domaćem tržištu, pokazuje analiza Sektora za građevinarstvo, IGM (Industrija građevinskog imaterijala) i stambeno komunalnu oblast Privredne komore Federacije BiH. Značajan udio u vrijednosti izvedenih radova mogao bi se očekivati od okončanih situacija na radovima autoceste u F BiH, investicija u Tuzli i Zenici. Termoelektrana Vranduk, kao najnoviji izvjestan projekat u F BiH mogao bi doprinijeti takođe upošljavanju domaćih kapaciteta u građevinarstvu. Podaci Federalnog zavoda za statistiku dostupni su za prva četiri mjeseca ove godine i pokazuju pad vrijednosti izvedenih radova i smanjeno upošljavanje radnika na gradilištu. Vremenske nepogode u februaru i zimski uslovi diktirali su i dinamiku radova, pa smo ovakve rezultate mogli i očekivati...

Građevinarstvo u kriziU toku je građevinska sezona, međutim ovu godinu se nećemo moći pohvaliti visokom realizacijom građevinske operative na domaćem tržištu, pokazuje analiza Sektora za građevinarstvo, IGM (Industrija građevinskog imaterijala) i stambeno komunalnu oblast Privredne komore Federacije BiH.

Značajan udio u vrijednosti izvedenih radova mogao bi se očekivati od okončanih situacija na radovima autoceste u F BiH, investicija u Tuzli i Zenici.

Termoelektrana Vranduk, kao najnoviji izvjestan projekat u F BiH mogao bi doprinijeti takođe upošljavanju domaćih kapaciteta u građevinarstvu.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku dostupni su za prva četiri mjeseca ove godine i pokazuju pad vrijednosti izvedenih radova i smanjeno upošljavanje radnika na gradilištu.

"Vremenske nepogode u februaru i zimski uslovi diktirali su i dinamiku radova, pa smo ovakve rezultate mogli i očekivati. Međutim, smanjenje investicija, odgađanje započetih radova, smanjena potražnja i samim time pad cijena nekretnina djeluju obeshrabrujuće za građevinare", navode iz PKFBiH.

Optimistične su najave iz Autocesta FBiH o otvaranju novih gradilišta, pa se u PKFBiH nadaju da će to biti i realni optimizam za domaće građevinske kapacitete.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u januaru 2012. u odnosu na prosječnu vrijednost prošle godine manja je za 44,8 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine manja za 5,7 odsto.

U februaru 2012. u odnosu na prosječnu vrijednost prošle godine ta vrijednost je manja za 47,5 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine veća za 14,7 odsto.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u martu 2012. u odnosu na prosječnu vrijednost prošle godine manja je za 26,2 posto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine veća za 8,5 posto.

U periodu od prvog do trećeg mjeseca 2012. ukupni izvršeni građevinski radovi iznose 108.014.000 KM, od toga na objekte visokogradnje odnosi se 58,5 posto izvršenih radova, a na objekte niskogradnje 41,5 posto.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u aprilu 2012. u odnosu na prosječnu vrijednost prošle godine manja je za 20,6 posto dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine manja za 8,7 posto, navode iz PKFBiH pozivajući se na podatke Federalnog zavoda za statistiku.

Gubitak libijskog tržišta smanjio je vrijednost radova u inozemstvu za 70 posto, a štete bh. preduzeća se procjenjuju na oko 110 miliona eura.

Interes građevinskih društava iz F BiH za povratak na ovo tržište postoji. Energoinvest je nastavio sa svojom aktivnošću u Libijii.

Samoinicijativno neke od domaćih kompanija su posjetile Tripoli i pokušale utvrditi uslove za naplatu ili eventualni povratak na ovo tržište. Investitori bi rado nastavili raditi sa bh. kompanijama, međutim, interes bh. kompanija u ovom momentu je, prije svega, naplata okončanih stuacija.

"U tom smislu, možemo reći da postoje realne šanse da se, već poslije bajramskih praznika, aktivira naplata potraživanja", navode iz PKFBiH.

U toj komori smatraju da je ovo momenat da nadležni organi BiH pruže organiziranu podršku kompanijama u potraživanjima dugovanja i njihove  naplate u Libiji.

Zemlje Bugarska, Poljska, Italija već su dio svojih potraživanja naplatile.

Trenutna naplata potraživanja najizvjesnija je bh. kompanijama koje su imale sklopljene ugovore sa državnim organima i institucijama.

"Očekuje se da će Libija nastaviti sa investiranjem, jer je novca na tržištu i više nego dovoljno", navodi  Dženana Hodžić, sekretar Sektora za građevinarstvo, IGM i stambeno komunalnu oblast PK FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik