Građevinarstvo u Sloveniji raste, ali teško je govoriti o oporavku

Bez autora
Aug 16 2017

Vrijednost građevinskih radova u Sloveniji u prvoj polovici ove godine bila je za 18,4 posto veća nego u istom razdoblju lani, objavio je u ponedjeljak slovenski statistički zavod, no taj je rezultat još daleko ispod predkriznog razdoblja. U lipnju je zaustavljen pad vrijednosti iz ranija dva mjeseca, ali se unatoč oporavku ne može govoriti o trendu stabilnog rasta građevinskog sektora. Vrijednost izvedenih radova još je uvijek manja nego 2010. godine, i daleko od rezultata iz vremena prije krize koja je nastupila 2009. godine. Iako još uvijek zapošljava skoro 40.000 ljudi, slovenski građevinski sektor danas ne ostvaruje niti 40 posto vrijednosti iz 2008. godine, kad je u slovenskom BDP-u sudjelovao sa 7,3 posto te tako doprinosio vrlo visokim stopama njegova rasta, ali i pregrijavanju ekonomije.Zbog loših kredita i kasnije bankarske krize građevinarstvo je zamrlo iako u Sloveniji i danas po nekim ocjenama nedostaje oko 7 tisuća socijalnih stanova.U građevinarstvu nema dosta projekata i financiranja, a njegovu ulogu u rastu BDP-a prezeli su izvoz, a dijelom i domaća potrošnja.

Građevinarstvo u Sloveniji raste, ali teško je govoriti o oporavkuVrijednost građevinskih radova u Sloveniji u prvoj polovici ove godine bila je za 18,4 posto veća nego u istom razdoblju lani, objavio je u ponedjeljak slovenski statistički zavod, no taj je rezultat još daleko ispod predkriznog razdoblja.

U lipnju je zaustavljen pad vrijednosti iz ranija dva mjeseca, ali se unatoč oporavku ne može govoriti o trendu stabilnog rasta građevinskog sektora. Vrijednost izvedenih radova još je uvijek manja nego 2010. godine, i daleko od rezultata iz vremena prije krize koja je nastupila 2009. godine.

Iako još uvijek zapošljava skoro 40.000 ljudi, slovenski građevinski sektor danas ne ostvaruje niti 40 posto vrijednosti iz 2008. godine, kad je u slovenskom BDP-u sudjelovao sa 7,3 posto te tako doprinosio vrlo visokim stopama njegova rasta, ali i pregrijavanju ekonomije.Zbog loših kredita i kasnije bankarske krize građevinarstvo je zamrlo iako u Sloveniji i danas po nekim ocjenama nedostaje oko 7 tisuća socijalnih stanova.U građevinarstvu nema dosta projekata i financiranja, a njegovu ulogu u rastu BDP-a prezeli su izvoz, a dijelom i domaća potrošnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik