Hiljadu plus kreće bez Podgoričke i CKB banke

Bez autora
Oct 07 2010

Vlada Crne Gore će sjutra, 8. oktobra 2010. godine, raspisati Javni poziv za građane, za učešće u Projektu 1.000 stanova. Vlada Crne Gore će subvencionirati kamatnu stopu svim odabranim porodičnim domaćinstvima do iznosa od 4,9 odsto kamatne stope na godišnjem nivou, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 900 eura po m2 neto korisne stambene jedinice. Za kupovinu stanova čija vrijednost po kvadrtanom metru neto korisne površine prelazi iznos cijene od 900 eura, aplikanti će biti u obavezi da razliku u cijeni doplate iz svojih sredstava. Porodična domaćinstva moraju obezbijediti učešće u iznosu od najmanje pet odsto vrijednosti kreditnog aranžmana...

Hiljadu plus kreće bez Podgoričke i CKB bankeVlada Crne Gore će sjutra, 8. oktobra 2010. godine, raspisati Javni poziv za građane, za učešće u Projektu 1.000 stanova, saopšteno je iz Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine.

Vlada Crne Gore će subvencionirati kamatnu stopu svim odabranim porodičnim domaćinstvima do iznosa od 4,9 odsto kamatne stope na godišnjem nivou, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 900 eura po m2 neto korisne stambene jedinice.

"Za kupovinu stanova čija vrijednost po kvadrtanom metru neto korisne površine prelazi iznos cijene od 900 eura, aplikanti će biti u obavezi da razliku u cijeni doplate iz svojih sredstava. Porodična domaćinstva moraju obezbijediti učešće u iznosu od najmanje pet odsto vrijednosti kreditnog aranžmana“, saopšteno je iz Ministarstva uređenaj prostora i zaštite životne sredine.
 
Kako je objašnjeno građani koji su zainteresovani za učešće u ovom projektu, svoje zahtjeve i dokumentaciju predaju u filijalama NLB Montenegrobanke, Erste banke, Hypo Alpe Adria banke i Komercijalne banke a.d. Budva, a u toku naredne sedmice postoji mogućnost uključivanja Podgoričke i CKB banke, o čemu će javnost blagovremeno biti obaviještena.
 
Predavanje aplikacija će se vršiti svakog radnog dana počev od 18. oktobra 2010. godine na šalterima banaka učesnica projekta, do 18.novembra 2010. godine, u vremenu od devet do 15 časova. Period od dana objavljivanja oglasa do dana početka predavanja aplikacija, građani mogu iskoristiti za prikupljanje neophodne dokumentacije.

Po prijemu svih aplikacija građana u toku trajanja javnog poziva, vrši se rangiranje prvih 1.000 građana, shodno prioritetnim grupama i vremenu podnošenja aplikacije, dok se preostali građani svrstavaju u listu čekanja.

Aplikanti kojima komercijalne banke odobre kreditno zaduženje, po naknadnoj provjeri dokumentacije od strane Implementacione jedinice i odlukom Projektnog odbora o rangiranju, primiće Vaučer na iznos maksimalnog kreditnog zaduženja. Važenje vaučera je ograničeno na mjesec dana od dana izdavanja, i u tom periodu se može iskoristiti. Ukoliko aplikant ne iskoristi vaučer u definisanom periodu biće isključen sa liste korisnika, a prvi naredni aplikant sa liste čekanja će steći pravo na učešće u kreditu.

Aplikacionu formu, kao i spisak neophodne dokumentacije građani će moći preuzeti
sa sajta www.1000plus.me. Na sajtu će biti dnevno objavljene liste predatih aplikacija bankama u skladu sa uslovima raspisanim ovim pozivom, i konačan spisak učesnika koji su stekli pravo na učestvovanje u Projektu.

"U ovom Projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje. Domaćinstva koja mogu učestvovati u ovom Projektu, u skladu sa kumulativnim primanjima koja ostvaruju njihovi članovi, u odnosu na broj članova, ne smiju imati mjesečne prihode veće od  500 eura za prvog odraslog člana domaćinstva, 250 eura za svakog drugog odraslog člana porodičnog domaćinstva, po 150 eura za svakog maloljetnog člana porodičnog domaćinstva“, podsjećaju u Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine.

Domaćinstva koja podnose zahtjev moraju ispunjavati sljedeće uslove: podnosilac zahtjeva mora biti crnogorski državljanin; članovi domaćinstva ne mogu imati stambenu jedinicu u vlasništvu, ili u susvojini više od jedne trećine u Crnoj Gori; moraju zadovoljavati kvalifikacije za učešće u Projektu koje se odnose na kumulativan prihod domaćinstva, shodno broju i svojstvu članova porodičnog domaćinstva; članovi domaćinstva koji su aplikanti moraju biti kreditno sposobni.

Od ukupnog broja realizovanih kreditnih aranžmana, 50 odsto je namijenjeno domaćinstvima čiji su članovi zapošljeni u državnoj upravi, dok je iznos od 50 odsto namijenjen ostalim porodičnim domaćinstvima. Od tog broja, 10% stambenih jedinica je namijenjeno domaćinstvima čiji su članovi lica sa invaliditetom, dok je 30 odsto potpisanih kreditnih aranžmana, namijenjeno mladim bračnim parovima u kojima oba bračna druga imaju do 35 godina.

Projekat 1.000+ stanova realizuje Vlada Crne Gore u partnerstvu sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope  CEB i crnogorskim bankama, a glavni cilj je omogućavanje građanima Crne Gore da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog stana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik