Hiljadu plus: Ponuđeno 1.312 stanova od 600 do 2.000 eura

Bez autora
Aug 13 2010

Za učešće u projektu Hiljadu plus do sada je potpuna dokumentacija dostavljena za 1.312 stanova, po cijeni od 600 do dvije hiljade EUR. Stanove su ponudile 22 kompanije i pet fizičkih lica. Među prijavljenim firmama su, između ostalih, Zetagradnja, Neksan, Lipa, dok u projektu ne učestvuje kompanija Čelebić, koja posjeduje veliki broj stanova u Podgorici. Svi podaci o firmama i stanovima biće objavljeni na sajtu Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, nakon što Odbor za implementaciju i praćenje projekta dodjele kredita domaćinstvima koja nemaju riješeno stambeno pitanje. Cijene ponuđenih stanova kreću se od 600 do dvije hiljade EUR. U Podgorici, gdje živi najviše građana koji nemaju riješeno stambeno pitanje, minimalna ponuđena cijena kvadrata stana je hiljadu EUR. U centralnom dijelu je ponuđeno 62 odsto stanova, sjevernom 37 odsto, dok su na primorju ponuđene stambene jedinice u Herceg Novom...

Hiljadu plus: Ponuđeno 1.312 stanova od 600 do 2.000 euraZa učešće u projektu Hiljadu plus do sada je potpuna dokumentacija dostavljena za 1.312 stanova, po cijeni od 600 do dvije hiljade EUR, saopšteno je danas iz Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine.

Iz Ministarstva su kazali da su stanove ponudile 22 kompanije i pet fizičkih lica. Među prijavljenim firmama su, između ostalih, Zetagradnja, Neksan, Lipa, dok u projektu ne učestvuje kompanija Čelebić, koja posjeduje veliki broj stanova u Podgorici.

Na konferenciji za novinare saopšteno je da će svi podaci o firmama i stanovima biti objavljeni na sajtu Ministarstva, nakon što Odbor za implementaciju i praćenje projekta dodjele kredita domaćinstvima koja nemaju riješeno stambeno pitanje.

Cijene ponuđenih stanova kreću se od 600 do dvije hiljade EUR. U Podgorici, gdje živi najviše građana koji nemaju riješeno stambeno pitanje, minimalna ponuđena cijena kvadrata stana je hiljadu EUR.

U centralnom dijelu je ponuđeno 62 odsto stanova, sjevernom 37 odsto, dok su na primorju ponuđene stambene jedinice u Herceg Novom.

Na sjeveru je najviše stanova ponuđeno u Nikšiću, 42 odsto ukupno ponuđenih na tom području. U centralnom dijelu je najviše ponuđenou Podgorici, 95 odsto stanova, a na Cetinju pet odsto.

U strukturi stanova najviše je jednosobnih, 42 odsto, zatim dvosobnih 30 odsto. Garsonjere učestvuju sa 16, a veće stanovi sa 12 odsto.

Po cijeni od 600 do 1,1 hiljadu EUR ponuđeno je 83 odsto stanova, a od 1,1 hiljadu do 1,5 hiljada 13 odsto. Sa cijenom od 1,5 hiljada do dvije hiljade građanima se nudi četiri odsto ukupno prijavljenih stanova.

Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine, Branimir Gvozdenović, saopštio je da je zadovoljan odzivom građevinskih kompanijama i da je riječ o prvoj fazi projekta.

»Jako sam zadovoljan visokim odzivom sa sjevera Crne Gore jer je to bio najveći rizik projekta, tako da je ostvaren taj cilj«, rekao je Gvozdenović.

On je kazao da građanin sam odlučuje hoće li izabrati stan od 600 EUR do 1,17 hiljada EUR.

Gvozdenović je objasnio da će se naknadno odlučiti hoće li građanima sa primorja biti omogućeno da apliciraju za stan u drugom gradu, kao i da nijesu imali očekivanja da će u južnom dijelu biti ponuđeno puno stanova.

On je dodao da se projektom Hiljadu plus ne može riješiti svaki problem jer je on namijenjen određenoj kategoriji.

Gvozdenović je najavio da će poziv za građane umjesto 3. septembra moguće biti pomjeren za sedam dana kako bi se građanima ostavila mogućnost da prikupe potrebnu dokumentaciju.

On je sugerisao saradnicima da odmah objave šta je neophodno od dokumentacije za građane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik