HNB: Stanovi će pojeftiniti do kraja ove godine zbog novih otkaza

Bez autora
Aug 10 2010

Stanovi i kuće još će pojeftiniti u Hrvatskoj zbog novog vala otkaza koji se u očekuje do kraja ove godine i otežanog dobivanja kredita. Jačanje negativnih trendova na tržištu rada u ovoj će godini dodatno smanjiti potražnju kućanstava za stambenim nekretninama te zajedno s teže dostupnim financiranjem novih građevinskih projekata nastaviti pritisak na daljnji pad cijena stambenih nekretnina. U HNB-u upozoravaju da, unatoč najavljenim mjerama za poticanje prodaje kuća i stanova, građani se i dalje neće znatnije zaduživati da bi kupili nekretninu jer se očekuje daljnje pogoršanje stanja na tržištu rada. Stoga će otežani uvjeti poslovanja s kojima se sektor nekretnina već suočio lani, a koji će se vjerojatno nastaviti i u većem dijelu ove godine, utjecati na nastavak pada prihoda tog sektora...

HNB: Stanovi će pojeftiniti do kraja ove godine zbog novih otkazaStanovi i kuće još će pojeftiniti u Hrvatskoj zbog novog vala otkaza koji se u očekuje do kraja ove godine i otežanog dobivanja kredita, iščitava se iz najnovije publikacije Hrvatske narodne banke "Financijska stabilnost".

- Jačanje negativnih trendova na tržištu rada u ovoj će godini dodatno smanjiti potražnju kućanstava za stambenim nekretninama te zajedno s teže dostupnim financiranjem novih građevinskih projekata nastaviti pritisak na daljnji pad cijena stambenih nekretnina - zaključak je HNB-ove publikacije u dijelu koji se odnosi na sektor nekretnina.

U HNB-u upozoravaju da, unatoč najavljenim mjerama za poticanje prodaje kuća i stanova, građani se i dalje neće znatnije zaduživati da bi kupili nekretninu jer se očekuje daljnje pogoršanje stanja na tržištu rada.

– Stoga će otežani uvjeti poslovanja s kojima se sektor nekretnina već suočio lani, a koji će se vjerojatno nastaviti i u većem dijelu ove godine, utjecati na nastavak pada prihoda tog sektora. Usto, dovršavanje projekata započetih prije izbijanja krize moglo bi dodatno povećati ponudu novih nekretnina i u uvjetima ograničene potražnje stvoriti dodatni pritisak na pad cijena, odnosno još više narušiti sposobnost tog sektora da uredno podmiruje svoje kreditne obveze – ističu u HNB-u.

Prema podacima HNB-a, cijene nekretnina pale su otprilike pet posto u prvoj polovici 2009., a nakon blagog ubrzanja u trećem tromjesečju, pad cijena usporen je na 2,6 posto u posljednjem lanjskom tromjesečju.

– No isključe li se iz ukupnog indeksa nekretnine u priobalju, godišnja stopa pada cijena stambenih nekretnina potkraj godine povećala se na 8 posto – piše u analizi HNB-a.

No unatoč blagom jačanju financiranja sektora nekretnina iz domaćih izvora u odnosu na prvo polugodište, godišnji rast domaćih kredita bio je u 2009. tri puta sporiji u odnosu na godinu prije. Istodobno je gotovo zaustavljeno inozemno zaduživanje sektora nekretnina, koje je donedavno bilo njegovim glavnim izvorom financiranja.

Smanjenje tržišnih cijena stanova tijekom drugog polugodišta 2009. nije ih učinilo dostupnijima u odnosu na sredinu te godine, tako da se stanovi i dalje slabo prodaju.

– Pad plaća i posljedično smanjenje ukupnoga raspoloživog dohotka kućanstava u drugoj polovini prošle godine poništili su tako pozitivan učinak nižih cijena nekretnina na njihovu dostupnost – kažu u HNB-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik