HNB: u 2009. pad cijena stambenog prostora za 4,1 posto

Bez autora
Apr 05 2010

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u 2009. godini smanjene su za 4,1 poto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je pad cijena nekretnina bio izraženiji u Zagrebu, gdje su se cijene smanjile za 5,2 posto, dok je na Jadranu pad cijena nekretnina bio slabiji te je iznosio 3,6 posto, podaci su Hrvatske narodne banke. Podaci o indeksima cijena stambenog prostora u Hrvatskoj pokazuju da su cijene u prvom polugodištu 2009. na godišnjoj razini smanjene za 5,3 posto, a u drugom dijelu godine za 3 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije. Pritom se Zagrebu u prvoj polovici prošle godine bilježi pad cijena stambenog prostora na godišnjoj razini za 3,1 posto, a u drugom polugodištu za 7,4 posto. Na Jadranu je pak u prvom polugodištu lani smanjenje cijena bilo 9,4 posto, dok je u drugom polugodištu zabilježen rast za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

HNB: u 2009. pad cijena stambenog prostora za 4,1 postoCijene nekretnina u Hrvatskoj u 2009. godini smanjene su za 4,1 poto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je pad cijena nekretnina bio izraženiji u Zagrebu, gdje su se cijene smanjile za 5,2 posto, dok je na Jadranu pad cijena nekretnina bio slabiji te je iznosio 3,6 posto, podaci su Hrvatske narodne banke.

Podaci o indeksima cijena stambenog prostora u Hrvatskoj, objavljeni u najnovijem Biltenu HNB-a, pokazuju da su cijene u prvom polugodištu 2009. na godišnjoj razini smanjene za 5,3 posto, a u drugom dijelu godine za 3 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije.

Pritom se Zagrebu u prvoj polovici prošle godine bilježi pad cijena stambenog prostora na godišnjoj razini za 3,1 posto, a u drugom polugodištu za 7,4 posto.

Na Jadranu je pak u prvom polugodištu lani smanjenje cijena bilo 9,4 posto, dok je u drugom polugodištu zabilježen rast za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Analitičari središnje banke napominju da je na pad cijena nekretnina uvelike utjecalo intenzivnije smanjenje potražnje za nekretninama u uvjetima usporavanja godišnjeg rasta raspoloživog dohotka stanovništva zabilježenog u prvoj polovini 2009. i njegova smanjenja na godišnjoj razini u drugom polugodištu.

Nadalje, navode, 2009. obilježio je i snažan pad potrošačkog optimizma povezan prije svega s očekivanjem nepovoljnih kretanja na tržištu rada, odnosno rasta nezaposlenosti.

Osim toga, na pad potražnje za nekretninama utjecali su i pooštreni uvjeti dobivanja kredita te daljnji rast kamatnih stopa na stambene kredite, koje su u 2009. povećane za 0,4 postotna boda i dosegnule u prosincu razinu od 6,45 posto.

Podaci o kretanju novoodobrenih stambenih kredita, kao jedan od indikatora kretanja potražnje za nekretninama, potvrđuju da je pad potražnje za nekretninama u 2009. bio snažan te se realna razina novoodobrenih stambenih kredita u 2009. smanjila čak za 41,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Istodobno je ponuda nekretnina, prema podacima o broju izdanih odobrenja za građenje stanova, koji se u prethodne dvije godine kretao oko 25.000, ostala relativno velika, što je rezultiralo znatnim brojem neprodanih stanova na tržištu nekretnina i pritiscima na pad njihovih cijena.

Ponuda je s odgodom reagirala na smanjenje potražnje za stanovima, što se vidi u značajnom smanjenju broja odobrenja za građenje stanova u 2009. i odrazit će se na smanjenje ponude nekretnina u idućim razdobljima, napominju analitičari HNB-a.

Tako je u 2009. izdano oko 17 tisuća odobrenja za građenje stanova, što je za gotovo 31 posto manje nego u godini prije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik