Hrvatska po rastu cijena nekretnina na trećem mjestu u Europi

Bez autora
Jan 13 2020

Cijene četvornog metra stana u Hrvatskoj su prošle godine u prosjeku porasle za 10%, što je našu zemlju svrstalo na treće mjesto u Europi po rastu cijena nekretnina. Najskuplji kvadrati su u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, najjeftiniji u Vukovaru, Sisku i Slavonskom Brodu. Realnije cijene, primjerenije našem standardu, i ove je godine teško očekivati.

Tržište nekretnina potpuno se oporavilo i cijene rastu. Hrvatska nakon Mađarske i Luksemburga bilježi najveći porast cijena nekretnina u Europi. Godine 2018. bilo je više od 100.000 kupoprodajnih transakcija.

Zagreb je kao glavni grad i ekonomski najrazvijenije središte zapravo magnet i ulaganje u tržište nekretnina.

Stanogradnja se itekako zahuktala. Gradi se na tisuće stanova. Investicijski boom podignuo je cijene na više od 2000 eura po kvadratu.

Tražene i realizirane cijene često su u raskoraku.

- Novogradnja koja je lider u rastu cijena je prilično kvalitetna i onda se i drugi vlasnici nekretnina osjećaju pozvani da bi digli cijene, vidimo da tržište ne odgovara nato i da se usporava i mi očekujemo jednu stabilizaciju cijena, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Najveći je skok cijena stanova i kuća u Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji. Na obali nekretnine brzo planu. Čak svaki peti stan ili kuću kupuju stranci.

S druge strane, u raseljenoj Slavoniji kuće se prodaju za 15.000 eura dok u Osijeku cijene četvornog metra rastu.

Unatoč povoljnijim kreditima i subvencijama, ostaje tmurna istina. S prosječnom plaćom od 6500 kuna, hrvatski državljani ne mogu kupiti ni kvadrat kvalitetnog stana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik