Hrvatske kuće među najjeftinijma u Europi

Bez autora
Jun 02 2010

U svibnju je prosječna cijena kuća u Zagrebu iznosila je 1.660 eura po metru kvadratnom što u odnosu na travanj pokazuje blagu razliku od 0,3 posto. U prosjeku od oko 5 posto povoljniju cijenu metra kvadratnog kuće, tijekom svibnja, bilježe Pula i Zadar, dok je najveću razliku u cijeni bilježio Split u kojem je za četvorni metar bilo potrebno izdvojiti 1.655 eura. Iako bilježi najveći rast, Osijek posjeduje najjeftinije kuće, a Zadar koji na mjesečnoj razini bilježi pad posjeduje pak one najskuplje. Prema podacima portala Crozilla na godišnjoj razini porast cijene bilježe Zagreb, Zadar i Split, a pad gradovi Osijek i Pula. Jedna od najvećih promjena u cijeni tijekom zadnjih godinu dana zabilježena je Osijeku, pa je tako 2009. godine u tome gradu za metar četvorni kuće cijena iznosila 1090 eura da bi se ove godine u svibnju spustila na svega 839 eura i zabilježila značajnu razliku od 23 posto.

Hrvatske kuće među najjeftinijma u EuropiU svibnju je prosječna cijena kuća u Zagrebu iznosila je 1.660 eura po metru kvadratnom što u odnosu na travanj pokazuje blagu razliku od 0,3 posto.

U prosjeku od oko 5 posto povoljniju cijenu metra kvadratnog kuće, tijekom svibnja, bilježe Pula i Zadar, dok je najveću razliku u cijeni bilježio Split u kojem je za četvorni metar bilo potrebno izdvojiti 1.655 eura. Iako bilježi najveći rast, Osijek posjeduje najjeftinije kuće, a Zadar koji na mjesečnoj razini bilježi pad posjeduje pak one najskuplje.

Prema podacima portala Crozilla na godišnjoj razini porast cijene bilježe Zagreb, Zadar i Split, a pad gradovi Osijek i Pula. Jedna od najvećih promjena u cijeni tijekom zadnjih godinu dana zabilježena je Osijeku, pa je tako 2009. godine u tome gradu za metar četvorni kuće cijena iznosila 1090 eura da bi se ove godine u svibnju spustila na svega 839 eura i zabilježila značajnu razliku od 23 posto.

Razliku od 2,5 posto bilježi Pula gdje se metar kvadratni u svibnju cijenio 1538 eura. Bez značajnih promjena tijekom svibnja prošlo je zagrebačko tržište koje je bilježilo blagi rast od 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U Dalmaciji je cijena metra kvadratnog kuća u porastu, pa se tako u Splitu povisila za 5,3 posto dok je u Zadru cijena čak oko 20 posto viša.

U Hrvatskoj su kuće još uvijek skupe za prilike naših građana, ali su u usporedbi s europskim prilično povoljne. Jedan od najpoznatijih portala za nekretnine Global property guide usporedio je cijene kuća u Europi, a portal Crozilla je preuzeo i obradio njihove podatke. Prema njihovim su statistikama kuće na području Hrvatske mnogo jeftinije nego u ostatku Europe. Štoviše, od 35 uspoređivanih zemalja mi se nalazimo gotovo na samnom dnu, tj. 31. mjestu ljestvice.

Najskuplji metar kvadratni kuće drži Monaco koji je dvostruko skuplji od onog drugoplasiranog u Velikoj Britaniji. Jedan četvorni metar kuće u Monacu platiti ćete isto koliko i prostor od 16 četvornih metara u Hrvatskoj. Na trećem mjestu nalazi se Rusija koja je gotovo trostruko skuplja od Španjolske.

Kuće mnogih naših susjednih zemalja skuplje su od hrvatskih, primjerice one slovenske, crnogorske ili talijanske. Crna Gora, koja je postala popularna turistička destinacija, nalazi se na 17. mjestu i od Hrvatske je dvostruko skuplja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik