Izgrađeno ne diraju

Bez autora
May 18 2011

Svi građani koji su pretvorili zajedničke prostorije u stambeni ili poslovni prostor do proglašenja dela odredbe Zakona o održavanju stambenih zgrada neustavnom, mogu mirno da spavaju. Ova odluka o neustavnosti koju je doneo Ustavni sud, a koja je izavala brojne komentare u javnosti, neće se primenjivati retroaktivno. Za one koji su do sada ostvarili svoja prava po osnovu zakona koji je bio na snazi i koji je omogućavao pretvaranje zajedničkih prostorija u poslovne ili stambene prostore, nema nikakve bojazni. Jer, ne može se izmenom pojedinačnog akta dovesti u pitanje njihovo pravo koje je realizovano po tom osnovu. To je jednostavno, posledica činjenice da njihova građevinska dozvola nije izdata na osnovu odredbe člana 18, stav 1, Zakona o održavanju stambenih zgrada, koji je proglašen neustavnim. Naime, dozvola je dobijena na osnovu saglasnosti skupština stanara za nadziđivanje ili pretvaranje zajedničkih prostorija u poslovne i stambene prostore. U ovim situacijama ugovor koji su zaključili stambena zgrada i investitor bio je osnov za izdavanje građevinske dozvole. On je i donet i realizovan u vreme važećeg zakona, pa se ne može sada, naglašava naš sagovornik, tražiti njegova promena pozivanjem na odluku Ustavnog suda.

Izgrađeno ne dirajuSvi građani koji su pretvorili zajedničke prostorije u stambeni ili poslovni prostor do proglašenja dela odredbe Zakona o održavanju stambenih zgrada neustavnom, mogu mirno da spavaju.

Ova odluka o neustavnosti koju je doneo Ustavni sud, a koja je izavala brojne komentare u javnosti, neće se primenjivati retroaktivno.

- Za one koji su do sada ostvarili svoja prava po osnovu zakona koji je bio na snazi i koji je omogućavao pretvaranje zajedničkih prostorija u poslovne ili stambene prostore, nema nikakve bojazni - objašnjava za „Novosti“ predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević.

- Jer, ne može se izmenom pojedinačnog akta dovesti u pitanje njihovo pravo koje je realizovano po tom osnovu.

To je jednostavno, posledica činjenice da njihova građevinska dozvola nije izdata na osnovu odredbe člana 18, stav 1, Zakona o održavanju stambenih zgrada, koji je proglašen neustavnim. Naime, dozvola je dobijena na osnovu saglasnosti skupština stanara za nadziđivanje ili pretvaranje zajedničkih prostorija u poslovne i stambene prostore.

U ovim situacijama, objašnjava dr Slijepčević, ugovor koji su zaključili stambena zgrada i investitor bio je osnov za izdavanje građevinske dozvole. On je i donet i realizovan u vreme važećeg zakona, pa se ne može sada, naglašava naš sagovornik, tražiti njegova promena pozivanjem na odluku Ustavnog suda.

Saglasnost stanara

Pitanje budućeg odlučivanja sada je u nadležnosti skupštine stanara koja odlučuje većinom glasova svih stanara - kaže predsednik USS.

- Dosadašnje zakonsko rešenje je podrazumevalo da tu odluku donose stanari koji imaju većinu u odnosu na površinu njihovih stambenih jedinica.

Dakle, izmena se sastoji samo u tome što će sada svaki od stanara, nezavisno od površine svog stana ili poslovnog prostora, biti u prilici da se izjasni na skupštini stanara da li je saglasan ili nije sa pretvaranjem zajedničkih prostorija u stambene i poslovne prostore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik