Izmjene Zakona: Legalizacija objekata od 100 do 2.000 KM

Bez autora
Nov 11 2015

Ukoliko poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prihvate izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, koje je pripremilo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije te porodice poginulih boraca neće plaćati nikakvu naknadu prilikom legalizacije bespravno sagrađenih individualnih objekata, dok će za ostatak stanovništva cijena biti maksimum 2.000 KM. Ovu informaciju saopštila je Srebrenka Golić, ministarka prostornog uređenja i građevinarstva RS. Donijeli smo niz dopuna zakona. Najvažnije je definitivno proglasiti opštim interesom legalizaciju bespravno sagrađenih objekata porodica ratnih vojnih invalida prve dvije kategorije i porodica poginulih boraca, kazala je Golićeva.

Ukoliko poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prihvate izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, koje je pripremilo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije te porodice poginulih boraca neće plaćati nikakvu naknadu prilikom legalizacije bespravno sagrađenih individualnih objekata, dok će za ostatak stanovništva cijena biti maksimum 2.000 KM.

Ovu informaciju saopštila je Srebrenka Golić, ministarka prostornog uređenja i građevinarstva RS.

"Donijeli smo niz dopuna zakona. Najvažnije je definitivno proglasiti opštim interesom legalizaciju bespravno sagrađenih objekata porodica ratnih vojnih invalida prve dvije kategorije i porodica poginulih boraca", kazala je Golićeva.

Ministarstvo je u cilju rješavanja problema bespravne gradnje i nelegalnih objekata do 400 metara kvadratnih korisne površine prostora pripremilo stimulaciju i za ostale kategorije građana u vidu nikad nižih cijena i oslobađanja od skoro svih nadoknada.

"U RS imamo oko 80.000 bespravno izgrađenih objekata. Od tog broja svega 20 odsto njih je dosad podnijelo zahtjeve za legalizaciju. Vjerujemo da je to zato što nije bilo dovoljno stimulativnih mjera za ostalo stanovništvo pa smo proširili pogodnosti na sve kategorije. Tražićemo da individualni objekti koji nisu građeni u komercijalne svrhe i veličine su do 400 kvadrata budu obuhvaćeni stimulacijom", rekla je Golićeva.

Po ovom prijedlogu dopune zakona, vlasnici objekata veličine do 100 kvadratnih metara plaćaće 100 KM naknade za legalizaciju, za objekte od 100 do 200 kvadrata cijena će biti 500 KM, za objekte od 200 do 300 naknade će iznositi 1.000 KM, a najviša cijena će biti za kvadraturu od 300 do 400 kvadrata i iznosiće 2.000 KM.

"Znači, nema nikakvih drugih nadoknada, nema rente, nema nadoknade na ime građevinskog zemljišta, to su jedini troškovi. Vjerujem da je ovo zadnji voz i nešto što se svakako ne smije propustiti", istakla je Golićeva.

Ukoliko poslanici daju zeleno svjetlo, a dođe i do dogovora sa savezom opština i gradova jer su pare od legalizacije u suštini profit lokalne zajednice, ovakav zakon će biti na snazi do 31. decembra 2016. godine do kada je svi građani trebalo da predaju svoje zahtjeve u jedinice lokalne samouprave.

"Najvažnije je da se zahtjev za legalizaciju preda, neće se praviti problem ni ukoliko dokumentacija nije potpuna, kao ni ako se posjed i grunt razlikuju, to jest vlasnici. Ni to neće biti problem, sačekaćemo dok se sve ne riješi", rekla je ona.

Potrebno je naglasiti da je i dalje na snazi odluka da se objekti koji su na klizištima, koritima rijeka i drugim mjestima na kojima se ne može graditi neće moći legalizovati, kao i da se objekti koji su izgrađeni do 1980. godine smatraju legalnim.

Stanislav Brkić, predstavnik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, koji je juče imao sastanak sa Golićevom, rekao je novinarima da su pripremljene izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju prihvatljive za njih, te pozvao nadležne da ih prihvate po hitnom postupku.

Legalizacija

- do 100 kvadratnih metara plaćaće se 100 KM
- od 100 do 200 kvadrata cijena će biti 500 KM
- od 200 do 300 kvadrata naknada će iznositi 1.000 KM
- od 300 do 400 kvadrata koštaće 2.000 KM

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik