Iznajmljivanje smeštaja – biznis koji raste

Bez autora
Nov 23 2023

Tržište kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja brzo se povećalo poslednjih godina, pre svega zahvaljujući onlajn platformama kao što su „Er Bi-En-Bi”, „Buking” , „Ekpedija” i „Trip advajzer”.

Ova vrsta smeštaja čini oko jednu četvrtinu ukupnog turističkog smeštaja u EU, za koji se očekuje da će i dalje rasti. Pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta su prošle nedelje postigli privremeni dogovor o nacrtu uredbe o prikupljanju i razmeni podataka za usluge kratkoročnog i dugoročnog smeštaja. Kako je navedeno, ovaj propis ima za cilj da se poveća transparentnost u ovom sektoru, sa jasnim pravilima za vlasnike smeštaja, kao i platforme o prikupljanju i daljem deljenju podataka. Jedan od razloga za donošenje ove uredbe jeste i uticaj kratkoročnog smeštaja na lokalne zajednice, a namera je da se pravila prilagode najmanjim igračima na tržištu.

„Uredba o kratkoročnim zakupima se smatra ključnim rezultatom za održivi i pametni turizam. Novi propisi će takođe obezbediti prikupljanje podataka koji će se unositi u evropski registar”, navedeno je u saopštenju koje stiže iz Brisela. Komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton je rekao da je kratkoročno iznajmljivanje važan deo turističkog ekosistema, ali da ne bi trebalo da ide na štetu lokalnih zajednica.

„Ova uredba će se nadovezati na Zakon o digitalnim uslugama i trebalo bi da obezbedi i to da platforme za iznajmljivanje smeštaja preuzmu veći deo odgovornosti, da dele podatke i pomažu u borbi protiv nelojalne konkurencije”, rekao je on. Privremeni sporazum postignut sa Evropskim parlamentom sada treba da potvrde i formalno usvoje obe institucije. Sajt za rezervaciju smeštaja „Buking” , kako je „Politika” već pisala, mesecima ne isplaćuje novac mnogim hotelima i drugim partnerima širom sveta, navodno zbog tehničkih problema. Međutim, Srbija ima druge teškoće sa ovom onlajn platformom. To je sajt na kome je oglašeno nebrojeno neregistrovanih objekata koji se bave iznajmljivanjem smeštaja u Srbiji. Predstavnici resornog Ministarstva turizma su ovoj kompaniji predložili neka rešenja, ali i dalje nema dogovora. Srbija je dala predlog da se ubuduće na „Bukingu” oglašavaju samo objekti koji bi prilikom registracije ovoj kompaniji morali da prilože jedinstveni identifikacioni broj koji dobijaju od Centralnog informacionog sistema e-turista. Praktično bi time bili registrovani, međutim, iz ove kompanije su za sada rekli da im je to neprihvatljivo. Ne postoji način da se kontroliše poslovanje „Bukinga” u Srbiji s obzirom na to da i dalje nemaju predstavništvo u našoj zemlji. Država pokušava da nađe način da spreči ovakav rad, a pre svega da, što je glavni cilj, sve objekte koji se bave ugostiteljstvom i izdavanjem smeštaja uvede u legalne tokove. Možda će im novi propisi pomoći u tome.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik