Javnobeležnička komora: Radimo u skladu sa Zakonom i Uredbom Vlade Srbije

Bez autora
Oct 06 2020

Javni beležnici izdaju izvode iz lista nepokretnosti isključivo u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda u jedinoj mogućoj formi, navodi se u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije.

Prema toj Uredbi, javni beležnik izvod izdaje tako što putem aplikacije koju obezbeđuje Ministarstvo pravde, preuzima podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži označenje datuma ažurnosti tih podataka, overava svojeručnim potpisom i pečatom.

Ova Uredba stupila je na snagu 07. jula 2020. godine i u njoj su jasno definisani uslovi po kojima, javni beležnik može po zahtevu da izdaje građanima papirne izvode iz lista nepokretnosti, dodaje se u saopštenju.
 
Građanima, inače, papirni izvod iz lista nepokretnosti nije potreban za bilo koji pravni posao u vezi sa prometom nekretnina koji obavljaju kod javnih beležnika, pošto beležnici proveravaju status određene nekretnine, što im je službena obaveza, uvidom u elektronsku bazu podataka preko Pravosudnog informacionog sistema (PIS).

"Ovi izvodi se, međutim, kod javnih beležnika izdaju samo kada ih građani traže radi nekog drugog posla koji ne može da bude obavljen kod beležnika. Javni beležnici, u tim situacijama, izdaju izvod isključivo u skladu sa Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova i pratećom Uredbom Vlade Srbije o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda", zaključuje se u saopštenju za javnost Javnobeležničke komore Srbije.
 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik