Karađorđevići od Crne Gore traže da im se vrati Sveti Stefan

Bez autora
Jan 21 2018

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im bude vraćena kompletna zemlja na ostrvu Sveti Stefan, jer je dvorište od 13.293 metara kvadratnih tog grada hotela obeleženo za restituciju srpskoj kraljevskoj porodici. Reč je o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu. Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel "Kraljičina plaža", kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela. Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet hiljada metara kvadratnih iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku, porodice Đukanović.

Karađorđevići od Crne Gore traže da im se vrati Sveti StefanPrinc Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im bude vraćena kompletna zemlja na ostrvu Sveti Stefan, jer je dvorište od 13.293 metara kvadratnih tog grada hotela obeleženo za restituciju srpskoj kraljevskoj porodici.

Reč je o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu, prenose crnogorski mediji.

Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel "Kraljičina plaža", kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela.

Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet hiljada metara kvadratnih iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku, porodice Đukanović.

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali naslednici su posredstvom svojih advokata još 7. aprila 2005. podneli zahtev da se vrati celokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori.

Imovinu pored pored letnjikovca - sadašnje vile Miločer, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac "Ljeskovac" na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povrat i obeštećenje opštine Budva odbila je zahtev Karađorđevića 2007, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povrat u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik