Kermas Istri dozvoljena gradnja na pulskim Monumentima

Bez autora
Sep 30 2017

Prošlo je gotovo 6 godina otkako je Kermas Istra, tvrtka poduzetnika Danka Končara, dobila koncesiju za izgradnju turističkog kompleksa na pulskim Monumentima, vrijednog 60 milijuna eura. Cijelo je područje u međuvremenu proglašeno kulturnim dobrom. Nakon dugogodišnjeg čekanja, napokon je dobivena građevinska dozvola za 1. dio kompleksa, odnosno za marinu, pa su radovi ovih dana počeli. Nakon postavljanja priključaka za struju i vodu, slijedi obnova obalnog područja i mosta koji povezuje Monumente s otokom. Tu bi do ljeta trebala niknuti marina s 300-tinjak vezova. Preostaje vađenje 2 broda koji su potopljeni uz otok Sv. Katarina i nekoliko brodova na samom otoku. Tko će izvući potopljene brodove koji su u vlasništvu tvrtke u stečaju - nije poznato. Ribari su pak svoje brodice počeli izvlačiti. Ogorčeni što ih moraju premjestiti, pred kamere nisu željeli.

Kermas Istri dozvoljena gradnja na pulskim MonumentimaProšlo je gotovo 6 godina otkako je Kermas Istra, tvrtka poduzetnika Danka Končara, dobila koncesiju za izgradnju turističkog kompleksa na pulskim Monumentima, vrijednog 60 milijuna eura. Cijelo je područje u međuvremenu proglašeno kulturnim dobrom. Nakon dugogodišnjeg čekanja, napokon je dobivena građevinska dozvola za 1. dio kompleksa, odnosno za marinu, pa su radovi ovih dana počeli.

Nakon postavljanja priključaka za struju i vodu, slijedi obnova obalnog područja i mosta koji povezuje Monumente s otokom. Tu bi do ljeta trebala niknuti marina s 300-tinjak vezova. Preostaje vađenje 2 broda koji su potopljeni uz otok Sv. Katarina i  nekoliko brodova na samom otoku. Tko će izvući potopljene brodove koji su u vlasništvu tvrtke u stečaju - nije poznato. Ribari su pak svoje brodice počeli izvlačiti. Ogorčeni što ih moraju premjestiti, pred kamere nisu željeli.

S 15 milijuna eura Kermas Istra planira na otoku urediti i čarter kuću, restoran i bar. Druga pak faza gradnje, ona na kopnu, neće biti gotova do ljeta. Ipak, ulagači su zadovoljni što su s konzervatorima napokon došli do idejnog rješenja prema kojemu će zgrada iz razdoblja Musolinija biti pretvorena u elitni hotel sa 100-tinjak soba. 

Onda ostaje rješavanje preostalog dijela bivšeg vojnog kompleksa kojim još gospodari državno-županijska tvrtka Brijuni rivijera. Tek kad se i taj dio ustupi koncesionaru, počet će gradnja rekreacijskoga kompleksa s bazenima, zonom mješovite namjene i rezidencijalnim vilama. No, kada bi mogla početi ta 3. faza gradnje - ulagač ne želi ni procjenjivati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik