Kinez hoće da kupi deo Islanda

Bez autora
Sep 28 2011

Kineski magnat za nekretnine Huang Nubo ponudio je 10 miliona dolara za kupovinu 300 kvadratnih kilometara na severoistoku Islanda. On bi na tok prostoru izgradio turistički kompleks. Islandski analitičari veruju da projekat gradnje turističkog kompleksa u koji bi Huang Nubo uložio 200 miliona dolara, za Peking predstavlja pripremni rad za trku za nova bogatstva na Arktiku.Naime, topljenje leda otvara mogućnost skraćenja puteva između Azije i Evrope, ali i pristupa novim nalazištima nafte i gasa.

Kinez hoće da kupi deo IslandaKineski magnat za nekretnine Huang Nubo ponudio je 10 miliona dolara za kupovinu 300 kvadratnih kilometara na severoistoku Islanda.

On bi na tok prostoru izgradio turistički kompleks.

Islandski analitičari veruju da projekat gradnje turističkog kompleksa u koji bi Huang Nubo uložio 200 miliona dolara, za Peking predstavlja pripremni rad za trku za nova bogatstva na Arktiku.

Naime, topljenje leda otvara mogućnost skraćenja puteva između Azije i Evrope, ali i pristupa novim nalazištima nafte i gasa.

Prema rečima predstavnice arktičkog Instituta Stefanson Emble Eit Odsdotir, sve ukazuje na to da je kineska vlada spremna da se na svaki način uključi u konstrukciju infrastrukture i u buduću eksploataciju prirodnih bogatstava na Arktiku.

Predsedavajući odbora za spoljne poslove islandskog parlamenta Arni Tor Sigurdson je rekao da su kineski predstavnici tokom razgovora sa islandskim vlastima potvrdili da je moguće da Kina iskoristi Island kao luku na putu prevoza robe preko Arktika.

Stručnjaci veruju da se na Arktiku nalaze velika nalazišta nafte, što bi, prema rečima profesora novozelandskog Univerziteta Victoria, M. Lantenja, za Kinu moglo da bude privlačno, s obzirom da uvozi 50 odsto nafte koju godišnje troši.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik