Konverzija zemljišta: Parcele sada niko ne meri

Bez autora
May 25 2011

Vlasnici privatizovanih preduzeća uplatili su u prošloj i ovoj godini ukupno 70,9 miliona dinara i tako zamenili pravo korišćenja na građevinskom zemljištu svojinom, pokazuju podaci koje je Uprava za trezor dostavila Mreži za restituciju. U Poreskoj upravi još nisu sumirali finansijske efekte, ali veruju da je taj iznos daleko veći. Samo za jednu i to prvu plaćenu konverziju, koju je obavilo građevinsko preduzeće ”Napred”, za parcelu u novobeogradskom Bloku 34 uplaćeno je ukupno 1,5 miliona evra krajem prošle godine. Što znači da je samo ”Napred” platio duplo veći iznos nego što stoji u informaciji Uprave za trezor. Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, zahtev za konverziju zemljišta Poreskoj upravi podnelo je ukupno 1.709 firmi. Ako je suditi po podacima Uprave za trezor, postupak je završen za 104 zahteva. Polovina novca od konverzije uz naknadu ide lokalnim samoupravama, a druga polovina u Fond za restituciju. Na ime naknade za konverziju, u budžet Fonda za restituciju je od naplaćenih ukupno 63,7 miliona dinara u 2010. godini, uplaćeno 31,8 miliona dinara.

Konverzija zemljišta: Parcele sada niko ne meriVlasnici privatizovanih preduzeća uplatili su u prošloj i ovoj godini ukupno 70,9 miliona dinara i tako zamenili pravo korišćenja na građevinskom zemljištu svojinom, pokazuju podaci koje je Uprava za trezor dostavila Mreži za restituciju.

U Poreskoj upravi još nisu sumirali finansijske efekte, ali veruju da je taj iznos daleko veći. Samo za jednu i to prvu plaćenu konverziju, koju je obavilo građevinsko preduzeće ”Napred”, za parcelu u novobeogradskom Bloku 34 uplaćeno je ukupno 1,5 miliona evra krajem prošle godine. Što znači da je samo ”Napred” platio duplo veći iznos nego što stoji u informaciji Uprave za trezor.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, zahtev za konverziju zemljišta Poreskoj upravi podnelo je ukupno 1.709 firmi. Ako je suditi po podacima Uprave za trezor, postupak je završen za 104 zahteva. Polovina novca od konverzije uz naknadu ide lokalnim samoupravama, a druga polovina u Fond za restituciju.

- Na ime naknade za konverziju, u budžet Fonda za restituciju je od naplaćenih ukupno 63,7 miliona dinara u 2010. godini, uplaćeno 31,8 miliona dinara - kaže Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju, pozivajući se na obaveštenje Trezora.

- Tokom ove godine, do 11. maja, ukupno je naplaćeno 7,17 miliona dinara od 34 konverzije uz naknadu, a u Fond je uplaćeno 2,9 miliona dinara. Ne znamo gde su te konverzije završene, ali po podacima iz januara ove godine, u Beogradu su do tada od četiri završena rešenja, samo tri bila pravosnažna. Znači da je najveći deo završenih konverzija u unutrašnjosti Srbije. Čuli smo, primera radi, da su to uradili ”Jura” u Kragujevcu, FMP u Beogradu, ”Napred”...

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, privatizovana preduzeća moraju da plate vlasništvo nad parcelama, a to je razlika između tržišne vrednosti zemljišta i ukupnih troškova, koje je vlasnik preduzeća imao prilikom pribavljanja prava korišćenja na parceli. Poreznici su do sada utvrdili tržišne vrednosti i troškove pribavljanja prava korišćenja za 633 zahteva. U postupku je još 518 zahteva, dok je njih 214 odbačeno zbog nepotpune dokumentacije. Postupak je obustavljen za 169 konverzija zbog žalbi i naloga suda. Za 11 zahteva Poreska uprava nije bila nadležna, a preostala 164 zahteva prosledila je poreskim filijalama.

- Krajem prošle godine uplatili smo iznos od oko 1,5 miliona evra za parcelu od oko 60 ari u Bloku 34 - objašnjava za ”Novosti” Dobroslav Bojović, direktor ”Napreda”.

- Obračunata nam je naknada od 250 evra po kvadratu. Da bismo gradili stanove na toj lokaciji, morali smo prvo da platimo konverziju.

Među privatizovanim firmama ima i onih koje su podnele zahtev za konverziju uz naknadu, ali posle obračunatih troškova u procesu privatizacije ispostavilo se da ne moraju da odreše ”kesu” za zemljište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik