Koprivnica dobila prvu "šparnu hižu"

Bez autora
Aug 27 2011

U Koprivnici je sagrađena prva "šparna hiža" - višestambena niskoenergetska zgrada. Riječ je, nažalost, o jednom od rijetkih građevinskih projekata u zemlji u kojima se energija ne rasipa, nego koristi s iznimnom učinkovitošću. To je i prvi takav projekt iz programa POS-a. Kupci stanova koji su se već počeli useljavati - oduševljeni su. Osim posebne izolacije, podnog i zidnog grijanja, zgrada ima i solarne kolektore i uređaj za kontrolirano prozračivanje - sve po pravilima gradnje niskoenergetskih objekata. Za stanare to znači manje mjesečne režije. Stanovi su od 35 do 66 četvornih metara. U gradnju zgrade s 28 stanova i 42 parkirališno-garažna mjesta uloženo je 10 milijuna kuna. U punom su zamahu radovi na drugoj koprivničkoj šparnoj hiži koja će biti gotova do početka svibnja za novih barem 28 stanara, a do kraja godine bit će projektirana i treća koprivnička šparna hiža.

Koprivnica dobila prvu "šparnu hižu"U Koprivnici je sagrađena prva "šparna hiža" - višestambena niskoenergetska zgrada.

Riječ je, nažalost, o jednom od rijetkih građevinskih projekata u zemlji u kojima se energija ne rasipa, nego koristi s iznimnom učinkovitošću. To je i prvi takav projekt iz programa POS-a. Kupci stanova koji su se već počeli useljavati - oduševljeni su.

Osim posebne izolacije, podnog i zidnog grijanja, zgrada ima i solarne kolektore i uređaj za kontrolirano prozračivanje - sve po pravilima gradnje niskoenergetskih objekata. Za stanare to znači manje mjesečne režije.

Stanovi su od 35 do 66 četvornih metara. U gradnju zgrade s 28 stanova i 42 parkirališno-garažna mjesta uloženo je 10 milijuna kuna.

U punom su zamahu radovi na drugoj koprivničkoj šparnoj hiži koja će biti gotova do početka svibnja za novih barem 28 stanara, a do kraja godine bit će projektirana i treća koprivnička šparna hiža.

Projektom "Novo lice Koprivnice" planirano je da u sljedeće tri godine dio grada postane zelena četvrt s niskoenergetskim objektima, ukupno sedam stambenih zgrada i dvadesetak obiteljskih kuća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik