Krajem 2011. kreće oporavak građevinarstva

Bez autora
Dec 27 2010

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) za listopad pokazuju nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru. Tako je u listopadu odrađeno 14,9 posto manje građevinskih radova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Analitičari ističu i da je godišnji pad obujma građevinskih radova nastavljen 22. mjesec za redom, a navedena stopa pada najviša je u prethodna tri mjeseca. Da je građevinarstvo snažno pogođena djelatnost u krizi, najbolje pokazuje podatak prema kojem je u prošlogodišnjem studenom zabilježen još snažniji pad radova (15,7 posto manje godišnje). Opći pad gospodarske aktivnosti te otežano financiranje radova značajno su utjecali na razinu investicijske aktivnosti i razinu gradnje. S druge strane, manjem obujmu radova značajno je pridonijela i smanjena potražnja za nekretninama zbog negativnih trendova na tržištu rada, još uvijek visoke doze potrošačkog pesimizma i manje platežne moći.

Krajem 2011. kreće oporavak građevinarstvaPosljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) za listopad pokazuju nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru, kaže se u analizi Raiffeisen banke (RBA) od ponedjeljka.

Tako je u listopadu odrađeno 14,9 posto manje građevinskih radova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Analitičari ističu i da je godišnji pad obujma građevinskih radova nastavljen 22. mjesec za redom, a navedena stopa pada najviša je u prethodna tri mjeseca. Da je građevinarstvo snažno pogođena djelatnost u krizi, najbolje pokazuje podatak prema kojem je u prošlogodišnjem studenom zabilježen još snažniji pad radova (15,7 posto manje godišnje).

Opći pad gospodarske aktivnosti te otežano financiranje radova značajno su utjecali na razinu investicijske aktivnosti i razinu gradnje. S druge strane, kažu analitičari, manjem obujmu radova značajno je pridonijela i smanjena potražnja za nekretninama zbog negativnih trendova na tržištu rada, još uvijek visoke doze potrošačkog pesimizma i manje platežne moći. U prvih 10 ovogodišnjih mjeseci obujam građevinskih radova smanjen je za 16,7 posto godišnje, a analitičari RBA očekuju da će se promatrani pad u građevinskom sektoru odraziti i na ukupni BDP u tekućoj godini, prije svega kroz smanjenje investicija.

Naime, nastavak nepovoljnih kretanja u građevinskom sektoru potvrđuje i pad broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini. U studenom je izdano ukupno 860 dozvola za građenje, što je na godišnjoj razini manje za 22,8 posto (najviša stopa pada u dosadašnjem dijelu godine). Uzmemo li u obzir vrstu građevina u strukturi izdanih dozvola za građenje, prevladavale su dozvole za građenje zgrada, 83,3 posto, dok se preostalih 16,7 posto odnosilo na ostale građevine. Uz godišnji pad ukupnog broja odobrenja za građenje, zabilježen je i pad izdanih odobrenja za građenje novih stambenih zgrada (19,5 posto manje) te pad izdanih odobrenja za građenje novih nestambenih zgrada (31,2 posto manje).

U listopadu je tako izdano ukupno 488 dozvola za građenje stambenih zgrada te 106 dozvola za gradnju nestambenih zgrada. Nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru, na što upućuje pad obujma građevinskih radova, ali i izdanih dozvola za građenje, upućuje da je građevinski sektor jedan od najpogođenijih sektora u krizi, ističu analitičari RBA. S obzirom na Vladin najavljeni novi investicijski ciklus, sljedeća bi godina mogla donijeti pozitivne pomake. Početak oporavka tržišta rada, koji se prema analitičarima očekuje u drugoj polovici sljedeće godine, dodatno bi trebao pridonijeti nešto povoljnijim kretanjima građevinarstva. Ipak, s obzirom na dugotrajnost negativnih trendova te izražen bazni učinak, 2011. mogla bi pokazati tek blage pozitivne stope rasta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik