Krenulo sprovođenje restitucije

Bez autora
Jun 18 2012

Agencija za restituciju do sada je vratila više od 30 objekata poslovnog prostora starim vlasnicima, a sledeće godine počinje sa vraćanjem zemljišta. Jedan od principa postojanja EU je poštovanje ljudskih prava. Jedno od najbitnijih jeste pravo svojine, tako da se postupkom restitucije afirmiše pravo svojine koje je naravno preduslov za svaki ekonomski razvitak.Usvajanjem Zakona o restituciji otpočeo ovaj proces. To je veoma je važno i po pitanju ekonomije da potencijalni strani investitori, kao i domaći investitori u Srbiji, mogu biti sigurni da će investicije i zakon potvrditi bezbednost privatne svojine.

Krenulo sprovođenje restitucijeAgencija za restituciju do sada je vratila više od 30 objekata poslovnog prostora starim vlasnicima, a sledeće godine počinje sa vraćanjem zemljišta.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić za RTS kaže da je jedan od principa postojanja EU poštovanje ljudskih prava. Jedno od najbitnijih jeste pravo svojine, tako da se postupkom restitucije afirmiše pravo svojine koje je naravno preduslov za svaki ekonomski razvitak, navodi Sekulić.

Frik Janmat iz Delegacije EU izrazio je zadovoljstvo što je usvajanjem Zakona o restituciji otpočeo ovaj proces.
Prema njegovim rečima, to je veoma je važno i po pitanju ekonomije da potencijalni strani investitori, kao i domaći investitori u Srbiji, mogu biti sigurni da će investicije i zakon potvrditi bezbednost privatne svojine.

Mile Antić iz Mreže za restituciju kaže da su i oni zadovoljni postupkom vraćanja imovine, ali se i dalje zalažu za substituciju i napominju da je potrebno izmeniti delove Zakona o restituciji. Oni tvrde da je neophodno proširiti mogućnost vraćanja imovine u naturi, a obeštećenja svesti na minimum.

Radi što bolje komunikacije sa građanima u Agenciji za restituciju najavljuju da će pored postojećih kancelarija u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu otvoriti kancelarije i u ostalim gradovima kako bi se smanjili troškovi za građane i državu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik