Kriza neimare tjera sa skele

Bez autora
Nov 20 2022

Na izmaku građevinske sezone domaći neimari se ne mogu pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima jer je, kako tvrde, godina bila teška, a najviše zbog visokih cijena repromaterijala i nedostatka radne snage, usljed čega su nerijetko bili primorani da prolongiraju rokove ugovorenih poslova.

Građevinci u Srpskoj ističu da su cijene pojedinih repromaterijala bile veće čak i od 30 odsto, a ukoliko se nešto ne promijeni, razloga za optimizam neće biti ni u narednoj sezoni, zbog čega bi neke građevinske firme mogle biti zatvorene. Da je ova sezona bila turbulentna, potvrdio je za “Glas Srpske” i direktor građevinskog preduzeća “MB Modul” iz Prijedora Milan Mamlić.

- Zbog sukoba u Ukrajini doživjeli smo veliki skok cijena i kao investitori nismo mogli da izdržimo taj trošak, nego smo morali ići u povećanje naših cijena kvadrata - kazao je Mamlić.

Objasnio je da su odranije imali ugovorene radove sa kupcima, pa im je taj skok stvorio samo problem, jer su morali vršiti i korekcije cijena sa kupcima. Osim toga, kako dodaje, glavobolje su im zadavali isti problemi kao i ranijih godina.

- Osjeti se nedostatak radne snage i to je svake godine sve veći problem. Mnogo mlađih radnika odlazi u inostranstvo, a stari radnici idu u penziju - rekao je Mamlić.

Osim toga, kako dodaje, veliki problem je to što se ne školuju novi radnici i nema ih na tržištu.

- Nalazimo se u začaranom krugu te se to sve odražava i na vrijeme izvođenja naših radova, gdje već dolazi do produženja rokova izvršenja ugovorenih poslova - kazao je Mamlić.

Direktor i vlasnik preduzeća “Jokić invest” iz Zvornika Ivo Jokić kaže da građevina teško preživljava krizu i poskupljenje repromaterijala.

- Mislim da mnoge firme ovu krizu neće preživjeti, te da iduće godine neće ni nastaviti da rade - rekao je Jokić.

Dva ključna problema su, kako kaže, nedostatak radne snage i to što još niko nije reagovao da se građevinari zaštite od divljanja cijena.

- Mnogi su imali čist gubitak uzrokovan ovim poskupljenjem i predviđamo da će iduća godina biti još gora nego ova ako Vlada RS ne preduzme ništa u smislu uvođenja klizne skale u ugovore - rekao je Jokić dodajući da su i sami stali sa nekim investicijama, jer je sve postalo neizvjesno.

S druge strane, izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da bi ove godine promet trebalo da bude veći nego lani, jer su i cijene dosta više.

- Obim posla je sličan kao i 2021. godine, a većini će biti uvećan promet, jer su materijali ove godine u odnosu na prošlu u prosjeku skuplji za oko 30 odsto - rekao je Bijelić. Objasnio je da će oni koji su imali promet deset miliona maraka, sada sa istim obimom posla imati 13 miliona KM.

- Cijene repromaterijala zavise i od investitora, ako budu investirali, one neće pasti. Ali ako se investicije malo smanje, pretpostavljam da će se smanjiti i cijene materijala - rekao je Bijelić dodajući da imaju obezbijeđen posao za cijelu iduću godinu.

Statistika

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, vrijednost izvršenih radova u 2021. godini iznosila je nešto više od 685,2 miliona KM, što je u poređenju sa 2020. godinom manje za oko 87 miliona ili za 11,3 odsto.

- Na gradilištima u 2021. godini prosječno je bilo angažovano 7.449 radnika, što je za 1,9 odsto manje u odnosu na 2020. godinu - podaci su Zavoda za statistiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik