Kuća plutajuća

Bez autora
Mar 26 2012

Imajući u vidu sve češće poplave u svetu, britanske arhitekte su smislile amfibijsku kuću koja se u slučaju nadolazeće vode sama podiže iz temelja. Prototip ove kuće biće uskoro sagrađen na obalama Temze, u Marlouu, 53 kilometra zapadno od Londona.Gornji deo kuće je od lakog drveta, a suteren od armiranog betona i leži na „suvom doku", koji se sastoji od donje ploče i četiri zida. Prilikom izlivanja reke iz korita, ona će se pod pritiskom vode podizati i plutati po površini.

Kuća plutajućaAmfibijsku kuću, koja u slučaju poplave „izađe iz temelja“ i postane plutajući ponton, osmislili su stručnjaci firme "Baca Architects" iz Londona. Namenjena je terenima podložnim plavljenju, poput Nju Orleansa.

Imajući u vidu sve češće poplave u svetu, britanske arhitekte su smislile amfibijsku kuću koja se u slučaju nadolazeće vode sama podiže iz temelja.

Kako prenosi sajt Gizmag, prototip ove kuće biće uskoro sagrađen na obalama Temze, u Marlouu, 53 kilometra zapadno od Londona.

Gornji deo kuće je od lakog drveta, a suteren od armiranog betona i leži na „suvom doku", koji se sastoji od donje ploče i četiri zida. Prilikom izlivanja reke iz korita, ona će se pod pritiskom vode podizati i plutati po površini.

Projekat, delo arhitektonske firme "Baca Architects" iz Londona, prvenstveno je namenjen Nju Orleansu i Holandiji gde postoji stalan rizik od poplava.

Kuća je projektovana tako da može da se podigne 2,5 metra. Kao svojevrsni alarmni sistem, dvorište je podeljeno u tri stepenaste terase tako da vlasnici mogu da prate nadolazak vodene stihije.

Amfibijska kuća nudi sav neophodan komfor stanovanja, ističu njene arhitekte, navodeći da je idealna za terene podložne plavljenju.

„Kreirali smo amfibijsku kuću koja se prilagođava izazovima klimatskih promena. Ukućani mogu u njoj da žive potpuno bezbedno, bez straha da će izgubiti imovinu", objašnjavaju tvorci ovog neobičnog zdanja, čija izgradnja košta 1,8 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik