Kupci sa gotovinom traže manje stanove

Bez autora
Dec 13 2011

Priče o kraju evra koliko god, prema oceni uglednih finansijskih stručnjaka, bile pogrešne, okrenule su građane investicijama koje smatraju sigurnim utočištem u krizi. To su pre svega zlato, švajcarski franak i nekretnine. U poslednjih mesec dana primećeno je interesovanje za kupovinu manjih stanova, od 40 do 50 kvadrata, drastično poraslo u odnosu na decembar prošle godine, a primećen je i porast keš kupaca u odnosu na kreditne. Otkako se potegla priča o mogućoj propasti evra, potražnja za nekretninama raste. U ovo doba godine uvek su se više prodavali veliki stanovi, a sada su traženi oni manje kvadrature. Agencije i investitori koji se oglašavaju na portalu, kažu da mnogi njihovi klijenti nekretninu posmatraju kao sigurno utočište u krizi. Što se više priča o krahu evra, veća je potražnja stanova. Nekretnina je kapital, može da se izda i da se na njoj zaradi. Tražnja je u odnosu na oktobar skočila bar 50 odsto. U poslednjih mesec dana kreditni kupci stagniraju, ali je procenat keš kupaca u porastu.

Kupci sa gotovinom traže manje stanovePriče o kraju evra koliko god, prema oceni uglednih finansijskih stručnjaka, bile pogrešne, okrenule su građane investicijama koje smatraju sigurnim utočištem u krizi. To su pre svega zlato, švajcarski franak i nekretnine.

Na portalu Nekretnine.rs primećuju da je u poslednjih mesec dana interesovanje za kupovinu manjih stanova, od 40 do 50 kvadrata, drastično poraslo u odnosu na decembar prošle godine, a primećen je i porast keš kupaca u odnosu na kreditne.

Otkako se potegla priča o mogućoj propasti evra, potražnja za nekretninama raste. U ovo doba godine uvek su se više prodavali veliki stanovi, a sada su traženi oni manje kvadrature - kažu sa portala Nekretnine.rs.

Agencije i investitori koji se oglašavaju na portalu, kažu da mnogi njihovi klijenti nekretninu posmatraju kao sigurno utočište u krizi.

- Što se više priča o krahu evra, veća je potražnja stanova. Nekretnina je kapital, može da se izda i da se na njoj zaradi. Tražnja je u odnosu na oktobar skočila bar 50 odsto. Ranije sam imao oko 20 poziva dnevno, a ovih dana me pozove 40-50 zainteresovanih. I onih pravih kupaca koji dođu da pogledaju stan ima gotovo duplo više nego ranije - navodi za „Blic“ Dejan Radovanović, vlasnik firme „Radovanović invest“.

On je naglasio i da u poslednjih mesec dana kreditni kupci stagniraju, ali je procenat keš kupaca u porastu.

Sličan trend važi i za Novi Sad, kako kaže Vesna Kurteš, vlasnica novosadske agencije „Invikta nekretnine“.

- U Novom Sadu su tražene manje nekretnine, čije su cene oko 50.000 evra. Kupci mahom dolaze s gotovinom, u želji da za što manje para da dobiju što više kvadrata. Malo je onih koji za gotovinu kupuju veće stanove. U tom slučaju, česte su ponude zamene za manji uz doplatu - priča Kurteš. Ona navodi da, iako ima više interesenata, broj prodatih stanova nije srazmerno porastao.

- Teško je realizovati posao, jer svi bi da što bolje iskoriste novac. Trenutno se u Novom Sadu cene za novogradnju u centru, za manji stan od 40 ili 50 kvadrata, kreću između 1.200 i 1.400 evra po kvadratu. Za veći stan, cena po kvadratu je i niža - kaže Kurteš.

Portal Nekretnine.rs ističe da su ljudi čak i u krizi spremni da za dobru gradnju izdvoje više novca. Odnos cene i kvaliteta je prisutan, kako kažu, a loš kvalitet gradnje se još kako gleda i spušta cenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik