Kvadrat od 600 do 7.000

Bez autora
Jun 15 2010

Italijanski list Il sole 24 ore objavio je članak o Crnoj Gori nakon nastupa crnogorske delegacije na EIRE sajmu u Milanu, koji je održan prošle nedjelje. Trka za investicijama, započeta prije više godina, učinila je da cijene nekretnina eksponencijalno porastu, posebno nakon nezavisnosti proglašene 2006. godine. Prosječne cijene u Donjoj Lastvi su dostigle vrh od 2.600 eura po metru kvadratnom, a u Tivtu do 4.000 eura. Međutim, krajem 2008.godine kriza je stigla i ovdje, pa je srpsko-bosanska klijentela (glavni kupci kuća za odmor) postala opreznija. U međuvremenu se lokalna vlast pripremila da prihvati ovu promjenu, usvoji stimulativnu politike i jednostavniju procedure, u dogovoru sa međunarodnim privrednicima. Vlada je osnovala sa Porto Montenegro jedan tim, kako bi prilagodila zakonodavstvo potrebama turizma. Zahvaljujući njihovoj saradnji promijenili su odredbe za velike jahte i pojednostavili proceduru u korist cjelokupne teritorije...

Kvadrat od 600 do 7.000Italijanski list Il sole 24 ore objavio je članak o Crnoj Gori nakon nastupa crnogorske delegacije na EIRE sajmu u Milanu, koji je održan prošle nedjelje.

Trka za investicijama, započeta prije više godina, učinila je da cijene nekretnina eksponencijalno porastu, posebno nakon nezavisnosti proglašene 2006. godine, piše list, a prenosi CdM.

Prosječne cijene u Donjoj Lastvi su dostigle vrh od 2.600 eura po metru kvadratnom, a u Tivtu do 4.000 eura.

Međutim, krajem 2008.godine kriza je stigla i ovdje, pa je srpsko-bosanska klijentela (glavni kupci kuća za odmor) postala opreznija. U međuvremenu se lokalna vlast pripremila da prihvati ovu promjenu, usvoji stimulativnu politike i jednostavniju procedure, u dogovoru sa međunarodnim privrednicima.

Vlada je osnovala sa Porto Montenegro jedan tim, kako bi prilagodila zakonodavstvo potrebama turizma.

"Zahvaljujući njihovoj saradnji promijenili smo odredbe za velike jahte i pojednostavili proceduru u korist cjelokupne teritorije. Sada je naše zakonodavstvo među najpovoljnijim u Istočnoj Evropi, kako zbog brzine dobijanja dozvola za gradnju, tako i zbog poreza na dobit koji je među najkonkurentnijim," prenosi IL SOLE 24 0RE izjavu ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović.

Obilazeći obalu zaliva u blizini marine Porto Montenegro, jasno je da je turistički razvoj ovog dijela tek započeo, a napuštene zgrade koje treba rekonstruisati i primamljivi prostori za gradnju, mogu se primijetiti u podnožju planine. To su shvatili neki međunarodni investitori koji su izabrali ovo mjesto za svoje investicije, ali uz puno poštovanje snažnog "green" opredjeljenja koje podržava Vlada Crne Gore.

"U ovoj fazi za nas je od presudnog značaja zaštita ambijenta", tvrdi crnogorski ministar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Branimir Gvozdenović.

On je rekao da su u prošlosti pravljene greške greške, ali ćemo one biti ispravljene.

"U urbanističkom planu zemlje, prije godine i po, uveli smo obavezu korišćenja prirodnih materijala, bijele boje za eksterijere, uz poštovanje tradicionalne kamene arhitekture", rekao je na sajmu EIRE Branimir Gvozdenović.

On očekuje da će u ovom duhu biti realizovan projekat Orascom Development-a: egipatska kompanija će sagraditi još jednu marinu, nekoliko hotela, vile i teren za golf na površini od 6,8 miliona kvadratnih metara na Luštici, poluostrvu koje se nalazi u blizini kompleksa Porto Montenegro.

Ruska grupa Metropol, pak, gradi jednu vilu i kompleks bungalova na ostrvu Sveti Marko koje se nalazi preko puta Tivta, gdje će uložiti milion eura, dok su neki luksuzni hoteli otvoreni ili će se otvoriti pod znakom Four Seasons, Kempinski i Aman Resort.

Prema njegovim riječima analize potvrđuju da postoji prostor prije svega za nove hotelske strukture, a ne za rezidencijalne kojima je tržište izgleda gotovo zasićeno.
Cijene

Prosječne cijene po metru kvadratnom za stan u glavnim mjestima u eurima.

Podgorica
1.400-3.500

Nikšić 600-1.200

Bijelo Polje 400-1.000

Bar 2.500-3.500

Budva 4.500-7.000

Donja Lastva 1.300-2.600

Tivat
3.000-4.200

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik