Kvadrat stana u Budvi i Kotoru do 3.000 eura

Bez autora
Jul 26 2012

U Podgorici kvadrat stana nove gradnje može se naći za nešto više od hiljadu eura, dok se u Budvi i Kotoru kreće od 1.500 do 3.000 eura. Iako su cijene nekretnina, u odnosu na prije nekoliko godina niže i do 50 odsto, kupaca, posebno u ovim ljetnjim mjesecima, praktično nema. Interesovanja ne fali, naročito u glavnom gradu i na primorju, ali uzalud, kad prodaja ide slabo - konstatuje trenutnu situaciju u Crnoj Gori vlasnik jedne podgoričke agencije za posredovanje, Svetlana Brajović. Tržište je, poručuju iz podgoričkih agencija za prodaju nekretnina, nestabilno. Finansijska kriza se odrazila na posao. Građani nemaju gotov novac. Uz to su kreditno zaduženi od ranije, tako da se malo ko odlučuje za kupovinu, iako su cijene u odnosu na prije četiri-pet godina i za 50% povoljnije.

Kvadrat stana u Budvi i Kotoru do 3.000 euraU Podgorici kvadrat stana nove gradnje može se naći za nešto više od hiljadu eura, dok se u Budvi i Kotoru kreće od 1.500 do 3.000 eura.

Iako su cijene nekretnina, u odnosu na prije nekoliko godina niže i do 50 odsto, kupaca, posebno u ovim ljetnjim mjesecima, praktično nema, piše Blic Crna Gora.

- Interesovanja ne fali, naročito u glavnom gradu i na primorju, ali uzalud, kad prodaja ide slabo - konstatuje trenutnu situaciju u Crnoj Gori vlasnik jedne podgoričke agencije za posredovanje, Svetlana Brajović.

Tržište je, poručuju iz podgoričkih agencija za prodaju nekretnina, nestabilno. Finansijska kriza se odrazila na posao. Građani nemaju gotov novac. Uz to su kreditno zaduženi od ranije, tako da se malo ko odlučuje za kupovinu, iako su cijene u odnosu na prije četiri-pet godina i za 50% povoljnije.

- Proljetos je prodaja išla nešto bolje. Uglavnom se traže manji i novi stanovi i to po cijeni do 1.100 eura. Mnogo veće interesovanje je za nekretnine u Bokokotorskom zalivu. Tamo su cijene pale od 20 do 30% - kaže Brajović, koja nam pokazuje ponude. U jednoj fascikli su dokumenti o prodaji nekretnina cijelog sjevera, a u drugoj, više nego duplo većoj, Podgorice.

U glavnom gradu su najskuplji stanovi preko Morače, koji dostižu cijenu po kvadratu i do 2.500 eura u novogradnji, dok se oni u starijim zgradama mogu naći i za hiljadu eura. U novom bloku nema mnogo stanova u ponudi, jer su većinom prodati u izgradnji. Cijene nijesu visoke ni u atraktivnom dijelu preko puta „Delte" i u rangu su sa velikom ponudom stanova na Starom aerodromu. Dosta je onih na čekanju, koji agencijama dostave potražnju, odnosno cijenu koju su u mogućnosti da plate. Ima, prema riječima agenata prodaje, i nerealnih prodavaca stanova, koji trgovinom pokušavaju da riješe mnoge sopstvene potrebe. Investitori su, takođe, u problemima, jer banke potražuju vraćanje kredita.

- Teško je formirati cijenu zbog sveukupne situacije. U odnosu na prošlu godinu prodaja je na istom nivou. Sve to ponajviše zavisi od funkcionisanja bankarskog sistema. Period od prije nekoliko godina, kada su stanovi bili najskuplji, a kupaca najviše, vjerovatno se više nikada neće ponoviti - kaže agent Dragan Marković.

Stanje na sjeveru je najlošije. Niti se mnogo gradi, niti ima zainteresovanih. Svi hrle ka Podgorici i primorju. Kvadrat u Bijelom Polju, Beranama i Nikšiću iznosi od 600 do 800 eura. Na Žabljaku i u Kolašinu ima potražnje za vikendicama, dok se ponuda iz ostalih malih opština tog dijela države teško može naći u agencijama. Radi se o prodaji od slučaja do slučaja i to, pretežno, kada se starije osobe, penzioneri vraćaju u rodna mjesta.

Kvalitet zgrada, tokom najveće ekspanzije izgradnje, bio je lošiji. Sada je situacija mnogo bolja, zaključuje se iz reakcija kupaca.

- Naša uloga je posrednička, dok je investitor odgovoran za kvalitet - upoznaju iz agencija potencijalne kupce i poručuju da je statika zgrada dobra. Različit je kvalitet zanatskih radova, odnosno stolarije, bravarije, keramike, pa se to odrazi na cijenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik