Kvadrat u Beogradu gotovo najskuplji u regionu

Bez autora
Mar 09 2020

Iz godine u godinu cene nekretnina u Srbiji sve su više, sa uobičajeno najvećim skokom u Beogradu. Po rastu cena nekretnina "pratimo trend" u Evropi, a neke prestonice iz regiona sada ozbiljno zaostaju za cenama u Beogradu.

Cene kvadrata u Beogradu skoro su duplo više nego u Sarajevu i Skoplju, a sa stanova sa srpskom prestonicom zaostaje i Zagreb, glavni grad zemlje koja je u EU. Još malo pa ćemo "dostići standard" Budimpešte?

Srbija kao da se po cenama nekretnina takmiči sa Hrvatskom, gde i dalje vrtoglavo rastu cene stambenog prostora, pokazuje analiza 4zida.rs.

Na listi sajta GlobalPropertyGuide, Zagreb se sa prosečnom cenom kvadrata od 1.978 € nalazi ispod Ljubljane (3.657 €/m2), Budimpešte (2.515 €/m2), ali i Beograda (2.239 €/m2).

Veoma zanimljiv podatak, s obzirom na to koliki je standard u pomenutim zemljama. Tako je prosečna plata u decembru u Hrvatskoj bila 877 evra, u Mađarskoj 802 evra ,a u Srbiji samo 467 evra.

Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj navode da, iako je u zadnjih nekoliko godina primetan snažniji rast, cene nekretnina još uvek nisu dostigne nivo iz 2008. godine.

Prednjači Beograd na vodi

U Srbiji najskuplji stanovi su Beogradu, i to na lokaciji Beograd na vodi. Baš tu je prošle godine prodat stan za 1,3 miliona evra. Tada je zabeležena prodaja najskupljeg kvadratnog metra u Srbiji - njegova cena je iznosila 8.683€.

Ipak, prema istraživanju sajta za nekretnine 4zida.rs najskuplja opština u Srbiji je opština Stari grad u Beogradu, a ne Savski venac na kojoj je B2O.

Ako želite da kupite stan baš u ovoj opštini najjeftinije ćete proći ako gledate nekretnine na lokaciji Kopitareva gradina, u kojoj prosečna cena oglašenih stanova starogradnje na sajtu 4zida.rs iznosi 2086 evra/m2.

Najskuplji stanovi u opštini Stari grad su u centralnoj prestoničkoj lokaciji – Knez Mihailovoj. U "glavnoj ulici Beograda" prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji iznosi 3.426 €/m2. Ipak, za ovu lokaciju, najveći rast cena bio je u prvom kvartalu 2019. godine kada je prosečna cena kvadrata iznosila 4.061 evro/m2.

Ako posmatramo samo Beograd, vidimo da su cene nekretnina u porastu za mnoge gradske lokacije, ali to ne važi za sve opštine. Kada analiziramo sekciju kretanja cena na sajtu vidimo da su najjeftiniji kvadrati u gradskim opštinama Palilula, Čukarica i Rakovica, i to na lokacijama Padinska skela (530 €/m2), Sremčica (729 €/m2) i Resnik (777 €/m2).

S druge strane, osim Starog grada, druga najskuplja beogradska opština je Vračar, gde se prosečne cene oglašenih stanova kreću od 1.959 €/m2 na Južnom bulevaru, do 2.616 €ra/m2 na Krunskom vencu.

Srbi stan plaćaju kešom

I pored visokih cena, u Beogradu je i dalje veća potražnja nego ponuda, pogotovo ako govorimo o novogradnji.

I dok je u Hrvatskoj jedan od razloga poskupljenja cena nekretnina državna subvencija, kojoj se mladim porodicama nudi mogućnost da, uz državnu pomoć, lakše dođu do svojih kvadrata, u Srbiji toga nema ali cene i dalje rastu.

Prodavci nekretnina u Hrvatskoj iskoristili su ovaj program da podignu prodajne cene, a primetno je da su poskupeli čak i stanovi koji se nalaze dugo na tržištu. Zanimljivo je da u Srbiji "ne radi" ni drugi ozbiljan razlog za poskupljenje stanovau Hrvatskoj - povoljniji stambeni krediti.

Iako su cene kredita, odnosno kamatne stope na hipotekarne kredite, prilično pale u posljednjih nekoliko godina, kako kod nas tako i u regionu, u Srbiji nekim čudom čak 70% kupaca kupuje stan plaćajući ga – kešom.

Niske kamate na štednju dodatno su podstakle građane da radije "štede u nekretninama" nego na oročenim računima kod banaka.

Velika potražnja često utiče na to i da se zidaju kvalitetniji stanovi u novogradnji, kao i da se postojeći stanovi starogradnje renoviraju kako bi bili privlačniji kupcima.

Bez obzira na to u kom gradu želimo da kupimo nekretninu, važno je detaljno se raspitati o prosečnim cenama u biranom kraju - nekad se cene mogu značajno razlikovati čak i za dva susedna kraja, savetuju u 4zida.rs.

Stan u Zagrebu, kuća na moru

Prema podacima Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, za poslednjih godinu dana cene nekretnina su skočile čak za 10,4%. Ipak, s obzirom na dugačku Jadransku obalu, u Hrvatskoj najskuplji kvadrati nisu (samo) u Zagrebu, već i na primorju – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. I dok su i u Beogradu i u Zagrebu najtraženiji stanovi, u Splitu i Dubrovniku su skuplji kvadratni metri kuća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik