Lakše do državnih stanova

Bez autora
Jan 18 2012

Građani koji se ove godine odluče za kupovinu stana putem subvencionisanih zajmova moći će to da učine po znatno povoljnijim uslovima – sa duplo manjim učešćem i nižom kamatnom stopom, koja će iznositi maksimalno 4,5 odsto plus šestomesečni euribor. Najveću korist od ove novine imaće kupci stanova u naselju „Stepa Stepanović”, u kome država gradi više od 4.616 stanova. U tom beogradskom naselju je najveći broj stanova kupljen upravo putem subvencionisanih kredita, potom u budućem naselju „Doktor Ivan Ribar”, što će moći i svi oni koji odluče da kupe isključivo novosagrađene stanove, bilo gde u Srbiji. Uredba o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje, koju bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u četvrtak, predviđa učešće kupaca od pet odsto, umesto dosadašnjih 10. Dok će se beskamatna državna subvencija u iznosu od 20 odsto vraćati u poslednjih pet godina otplate zajma.

Lakše do državnih stanovaGrađani koji se ove godine odluče za kupovinu stana putem subvencionisanih zajmova moći će to da učine po znatno povoljnijim uslovima – sa duplo manjim učešćem i nižom kamatnom stopom, koja će iznositi maksimalno 4,5 odsto plus šestomesečni euribor.

Najveću korist od ove novine imaće kupci stanova u naselju „Stepa Stepanović”, u kome država gradi više od 4.616 stanova. U tom beogradskom naselju je najveći broj stanova kupljen upravo putem subvencionisanih kredita, potom u budućem naselju „Doktor Ivan Ribar”, što će moći i svi oni koji odluče da kupe isključivo novosagrađene stanove, bilo gde u Srbiji.

Uredba o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje, koju bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u četvrtak, predviđa učešće kupaca od pet odsto, umesto dosadašnjih 10. Dok će se beskamatna državna subvencija u iznosu od 20 odsto vraćati u poslednjih pet godina otplate zajma.

Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, kaže da država na taj način s jedne strane pomaže kupovinu stanova, a s druge podstiče građevinsku operativu.

– Uslovi za kupovinu stanova daleko su povoljniji nego prošle godine. Budući da je najveći deo stanova u naselju „Stepa Stepanović” kupljen pomoću subvencionisanih stambenih kredita, odlučili smo da polovinu novca namenjenog za subvencije opredelimo za kupovinu stanova koje gradi država. Ostatak novca biće iskorišćen za subvencionisanje drugih stanova u novogradnji – kaže Komazec.

U Građevinskoj direkciji, investitoru u naseljima „Stepa Stepanović” i „Doktor Ivan Ribar”, očekuju da će najavljene olakšice za odobravanje subvencionisanih stambenih kredita omogućiti što većem broju porodica da reše stambeno pitanje.

– Prodali smo više od 1.400 stanova, a još oko 200 je rezervisano, od 2.400 koliko je pušteno u prodaju do sada na mestu bivše voždovačke kasarne – navode u Građevinskoj direkciji Srbije.

Prve zgrade će, kako najavljuju, biti završene krajem februara. Krajem aprila ili početkom maja očekuje se i useljenje prvih stanara. Ostale zgrade će se sukcesivno završavati do kraja godine.

Sa završetkom prvih zgrada na Voždovcu počinje izgradnja, po istom modelu, i u naselju „Dr Ivan Ribar” na Novom Beogradu. U tom kompleksu, u koji će biti uloženo 40 miliona evra, nići će oko 700 stanova, veličine od 31 do 70 metara kvadratnih.

Nemanja Komazec kaže da će cena tih stanova biti formirana po završetku glavnog projekta i izbora izvođača radova u postupku javne nabavke.

Kaća Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine „Alka”, kaže da su cene stanova u konstantnom padu i da je 1.290 evra, koliko staje kvadrat u naselju „Stepa Stepanović”, prema njenoj proceni, iznad tržišne vrednosti.

– Država besplatno dolazi do zemljišta pa bi i cena kvadrata trebalo da bude još niža – smatra Lazarevićeva.

Komazec međutim kaže da država ništa ne dobija džabe. U naselju „Stepa Stepanović” vojska je dala zemljište i dobila 21 odsto izgrađenih kvadrata. U Novom Beogradu grad daje zemljište i proporcionalno tome dobija stanove i lokale. Sve ostalo Građevinska direkcija Srbije plaća kao i ostali investitori.

Nova uredba o subvencionisanju, prema rečima Lazarevićeve, neće se mnogo odraziti na prodaju stanova, jer se malo ko odlučuje za kredit.

– Ljudi su se opekli sa stambenim kreditima u švajcarcima, radna mesta su neizvesna i malo ko se odlučuje da podigne kredit, pogotovo što treba dati učešće od pet odsto i čekati dve godine da se zgrada sagradi – tvrdi naša sagovornica.

Goran Rodić, iz Privredne komore Srbije, kaže da će korist od nove uredbe svakako osetiti kupci stanova, jer su smanjenje učešća i kamate značajne stavke. Ali veliku korist od toga, kaže, neće imati građevinska operativa. Za njen oporavak, uz ovo, nužan je niz poreskih i administrativnih olakšica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik