Legalizacija na 240 meseci

Bez autora
May 13 2010

Legalizacija objekata u Beogradu moći će da se plati na 240 rata, a odluka o tome biće doneta na sednici Skuštine grada u ponedeljak. Oni koji legalizuju svoje objekte treba da imaju iste mogućnosti kao građani koji kupuju stan, a to je da svoju obavezu otplaćuju u narednih 20 godina.Zašto bi se rešavanje stambenog pitanja legalizacijom razlikovalo od kupovine stana. Prema sadašnjem rešenju svi sugrađani koji do kraja godine isplate ceo iznos dobijaju popust od 50 odsto, a rok za otplatu na rate iznosi 60 meseci, dok je odobren i popust od 50 odsto za objekte do 300 kvadrata.

Legalizacija na 240 meseciLegalizacija objekata u Beogradu moći će da se plati na 240 rata, a odluka o tome biće doneta na sednici Skuštine grada u ponedeljak, kaže Dragan Đilas.

Gradonačelnik Beograda smatra da oni koji legalizuju svoje objekte treba da imaju iste mogućnosti kao građani koji kupuju stan, a to je da svoju obavezu otplaćuju u narednih 20 godina.

"Zašto bi se rešavanje stambenog pitanja legalizacijom razlikovalo od kupovine stana. Smatram da građani treba da imaju jednake šanse", rekao je Đilas posle sa predstavnicima firmi-članica Američke privredne komore u Srbiji.

Prema sadašnjem rešenju svi sugrađani koji do kraja godine isplate ceo iznos dobijaju popust od 50 odsto, a rok za otplatu na rate iznosi 60 meseci, dok je odobren i popust od 50 odsto za objekte do 300 kvadrata.

Dozvole izdajemo, niko ne gradi


Gradonačelnik Beograda rekao je da izdavanje dozvola na šta su se u prošlosti žalili mnogi investitori sada nije toliko veliki problem.

"U poslednjih osam meseci, otkada je stupio na snagu novi Zakon o planiranju i izgradnji, u Beogradu je izdato oko 250 lokacijskih dozvola. Međutim, samo desetak odsto onih koji su dobili odobrenje za izgradnju napravili su i sledeći korak, odnosno, otišli su u Direkciju za izgradnju Beograda i potpisali ugovor o zemljištu i dobili prijavu radova", naveo je Đilas.

Prema njegovim rečima invesitori imaju problema sa nedostatkom finansija i za početak i za završetak objekata.

"Osvrnite se oko sebe i pogledajte koliko zgrada nije završeno. Hotel Metropol mesecima stoji, nema ni jednog radnika. Austrijska firma Soravija kod Bigza planira izgradnju velikog poslovnog centra. Bilo je urgencia čak i od ambasadora da izdamo dozvolu, sada su postavili ogradu i ništa se ne dešava", kaže Đilas.

On je dodao i da je katastar izdao više od 600 potvrda o konverziji prava korišćenja u pravo svojine bez nadoknade, kao i da je počeo izdavanje potvrda za konverziju sa nadoknadom, što je osnov za dobijanje lokacijskih dozvola.

Prema njegovim rečima, problem je i to što nema aktivnosti na tržištu nekretnina "jer narod nema para", a i broj gradjanja koji su spremni da kupe stan u fazi "sive gradnje" je sve manji s obzirom na ranija loša iskustva.

Kako je dodao, problem predstavljaju i stambeni krediti koje gradjani sve teze otplaćuju. Djilas kao rešenje predlaže produžetak otplate kredita za četiri godine i smanjenje kamate na osnovu smanjenja euribora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik