Legalizacija uz minimalne troškove

Bez autora
Aug 14 2011

U Pleternici su se sinoć s ministrom Petrom Čobankovićem sastali predstavnici seljačkih udruga iz gotovo svih agrarnih županija. Ministar je na sastanku rekao kako je vlada učinila sve da legalizacija objekata koji se koriste u poljoprivredi krene od jeseni uz minimalne troškove te je pozvao i jedinice lokalne samouprave da pomognu u dijelu vezanom uz komunalne naknade. Jedan od glavnih uvjeta da domaći poljoprivrednici mogu koristiti sredstva iz fondova EU-a jest da su objekti u kojima se odvija proizvodnja izgrađeni uz važeće dozvole. Što se tiče zahtjeva da se pomakne referentna godina za određivanje kvota vezano za ulazak u EU, ministar je rekao da će to biti teško. U 2012. trebamo početi primjenjivati SPOS - regionalni model potpora, koji iziskuje da je 2012. referentna godina za određene proizvodnje.

Legalizacija uz minimalne troškoveU Pleternici su se sinoć s ministrom Petrom Čobankovićem sastali predstavnici seljačkih udruga iz gotovo svih agrarnih županija.

Ministar je na sastanku rekao kako je vlada učinila sve da legalizacija objekata koji se koriste u poljoprivredi krene od jeseni uz minimalne troškove te je pozvao i jedinice lokalne samouprave da pomognu u dijelu vezanom uz komunalne naknade.

Jedan od glavnih uvjeta da domaći poljoprivrednici mogu koristiti sredstva iz fondova EU-a jest da su objekti u kojima se odvija proizvodnja izgrađeni uz važeće dozvole.

Što se tiče zahtjeva da se pomakne referentna godina za određivanje kvota vezano za ulazak u EU, ministar je rekao da će to biti teško. U 2012. trebamo početi primjenjivati SPOS - regionalni model potpora, koji iziskuje da je 2012. referentna godina za određene proizvodnje, rekao je Čobanković. 

Još u srpnju jedan od gorućih problema bila je skladišnica i njezino prihvaćanje kao dokumenta na osnovu kojeg bi seljaci mogli kod komercijalnih banaka tražiti kredit, prvenstveno za pripremu jesenske sjetve.

Dragutin Dukić, predsjednik koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije, rekao je kako se vidi da volja kod ministra postoji te kako seljaci očekuju da će njihovi zahtjevi biti realizirani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik