Leskovac, grad ravnih krovova

Bez autora
Mar 04 2012

U Leskovcu se tek odnedavno grade klasični krovovi sa crepom ili drugim materijalima za pokrivanje. Neimarima je ranije bilo lakše, a svakako i jevtinije, da prave ravne krovove, odnosno betonska ploča na poslednjem spratu je ujedno bila i krov. Prema procenama, 90 posto zgrada u gradu ima ravan krov. Vremenom izolacija popušta, pa mnogi stanari imaju problema sa vodom posle jakih kiša i snega. Stanje je alarmantno u naseljima „Dubočica“ i „Solidarnost“ u kojima voda plavi stanove, naročito na poslednjim spratovima, i uništava plafone, parket, nameštaj. Usled topljenja snega, veliki broj Leskovčana ispod ravnih krovova sada se bori sa vodom. Iako održavanje i čišćenje krovova nisu u nadležnosti JKP „Dom“, iz ovog preduzeća su nedavno uputili apel stanarima da očiste sneg sa ravnih krovova. Izolacione podloge su propusne, jer izolacija nije menjana decenijama.

Leskovac, grad ravnih krovovaU Leskovcu se tek odnedavno grade klasični krovovi sa crepom ili drugim materijalima za pokrivanje.

Neimarima je ranije bilo lakše, a svakako i jevtinije, da prave ravne krovove, odnosno betonska ploča na poslednjem spratu je ujedno bila i krov. Prema procenama, 90 posto zgrada u gradu ima ravan krov.

Vremenom izolacija popušta, pa mnogi stanari imaju problema sa vodom posle jakih kiša i snega. Stanje je alarmantno u naseljima „Dubočica“ i „Solidarnost“ u kojima voda plavi stanove, naročito na poslednjim spratovima, i uništava plafone, parket, nameštaj. Mediji su nedavno zabeležili slučaj Bosiljke Backović, koja već trinaest godina ima problema sa prokišnjavanjem. Stan joj je uništen, ne sme ni svetlo da upali, jer je voda oko lustera.

Neki od stanara u pomenutim naseljima ne smeju dugo da odsustvuju, bojeći se da im se stanovi ne poplave vodom sa krova, a ako moraju da odu na duže vreme, recimo, na letovanje, ključeve ostavljaju komšijama i rođacima, uz molbu da motre na stan.

Usled topljenja snega, veliki broj Leskovčana ispod ravnih krovova sada se bori sa vodom. Iako održavanje i čišćenje krovova nisu u nadležnosti JKP „Dom“, iz ovog preduzeća su nedavno uputili apel stanarima da očiste sneg sa ravnih krovova. Iz ovog preduzeća upozoravaju da su „izolacione podloge propusne“, jer izolacija nije menjana decenijama.

Poplava sa krova zadesila je Centar za dijalizu Opšte bolnice, kao i zgradu „Stari ured“, posebno Fond dečje zaštite. Dokumentacija je bila poplavljena, pa zaposleni tri dana nisu mogli da pružaju usluge korisnicima dečje zaštite. Direktor Fonda Branislav Blagojević problem je rešio uz pomoć limenog korita koje je dobio od kriznog štaba i materijala koje je sam nabavio. U korito je stavio kofu iznad koje je razvukao plastičnu foliju u koju se sliva voda sa krova, a odatle kroz kanalizacionu cev, pa kroz prozor otiče na ulicu. Lokalni mediji su mu zbog ovog izuma dodelili „titulu“ leskovačkog profesora Baltazara.

Voda je sišla do nižih spratova i poplavila prostorije Crvenog krsta, medicine rada, zdravstvene stanice za penzionere, udruženja dijabetičara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik