Lizing nekretnina neće biti jeftiniji od stambenih kredita

Bez autora
May 18 2011

Kupovina stanova na lizing, čak i kada se donesu neophodni poreskih zakoni, neće biti jeftinija od stambenih kredita. Kamate na stambene kredite u Srbiji su na vrlo niskom nivou, pa se ne može očekivati da će lizing biti znatno povoljniji, kao što je to slučaj prilikom kupovine automobila, kažu u lizing kućama. Zakon o finansijskom lizingu stupa na snagu za dva dana, ali tek ukidanjem PDV-a na kamatu i rešavanjem drugih poreskih nejasnoća kupovina stanova na ovaj način biće moguća i u praksi. Takve poreske izmene bi trebalo da predloži Ministarstvo finansija, a u lizing kućama očekuju da sve bude gotovo na jesen. U slučaju da je kamata na lizing i stambeni kredit ista zbog PDV-a, kupovina kuće preko nas bi bila skuplja oko 18 odsto. Takođe, mora se regulisati i ko plaća porez na imovinu jer je vlasnik nekretnine lizing kuća, a ne kupac sve do trenutka otplate poslednje rate. Tek nakon toga kupovina na lizing moći će da zaživi.

Lizing nekretnina neće biti jeftiniji od stambenih kreditaKupovina stanova na lizing, čak i kada se donesu neophodni poreskih zakoni, neće biti jeftinija od stambenih kredita.

Kamate na stambene kredite u Srbiji su na vrlo niskom nivou, pa se ne može očekivati da će lizing biti znatno povoljniji, kao što je to slučaj prilikom kupovine automobila, kažu u lizing kućama.

Zakon o finansijskom lizingu stupa na snagu za dva dana, ali tek ukidanjem PDV-a na kamatu i rešavanjem drugih poreskih nejasnoća kupovina stanova na ovaj način biće moguća i u praksi. Takve poreske izmene bi trebalo da predloži Ministarstvo finansija, a u lizing kućama očekuju da sve bude gotovo na jesen.

- U slučaju da je kamata na lizing i stambeni kredit ista zbog PDV-a, kupovina kuće preko nas bi bila skuplja oko 18 odsto. Takođe, mora se regulisati i ko plaća porez na imovinu jer je vlasnik nekretnine lizing kuća, a ne kupac sve do trenutka otplate poslednje rate. Tek nakon toga kupovina na lizing moći će da zaživi - objašnjava za „24 sata” Bojan Baša, generalni direktor „S - lizinga”.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se sve poreske nejasnoće razreše, kupovina stanova od lizing kompanija i te kako ima perspektivu i u Srbiji.

- Iskren da budem, u okruženju, ali i u Evropi, ipak je najčešći slučaj da se na ovaj način kupuje poslovni prostor, a ne stan za život. Poznato je da je lizing jeftiniji od kredita za nabavku vozila, ali su kamate na stambene kredite veoma niske, kreću se od šest do osam odsto. U tom smislu, i sa donošenjem seta neophodnih finansijskih zakona teško se može očekivati da kamate na lizing budu niže od stopa na kredite za kupovinu nekretnine - zaključuje Baša.

Ipak, lizing zbog svojih specifičnosti ima druge prednosti. Ne trebaju žiranti ni hipoteka i u slučaju odustajanja od plaćanja ne gubi se ništa izuzev stana, koji se u tom slučaju tretirao kao rentirana nekretnina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik