Ljajić: Za građevinarstvo 300 miliona evra

Bez autora
Aug 08 2010

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da je stanje u građevinskoj industriji teško i najavio program Vlade Srbije od oko 300 miliona evra za podsticanje građevinarstva. U prvom kvartalu ove godine poslovi su za 23 odsto manji u odnosu na isti period prošle, da je za 70 odsto pala proizvodnja i promet u ciglarskoj industriji i 20 odsto u proizvodnji cementa. I pored rasta industrijske proizvodnje u građevinarstvu je "sumorna slika". Ono što vlada čini je donošenje zakona o podsticanju građevinske industrije Srbiji, za taj program će biti izdvojeno oko 300 miliona evra. Na prvoj sednici vlade biće odboreno prvih 13 projekata iz ovog programa. Lokalne samouprave i institucije treba što brže da konkurišu kako bi koristile sredstva iz tog programa, jer će to pomoći građevinskoj industriji a posebno domaćoj operativi...

Ljajić: Za građevinarstvo 300 miliona evraMinistar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da je stanje u građevinskoj industriji teško i najavio program Vlade Srbije od oko 300 miliona evra za podsticanje građevinarstva.

Ljajić je novinarima tokom posete gradilištu socijalno neprofitnih stanova namenjenih mladim bračnim parovima i osobama sa invaliditetom u bloku 61 na Novom Beogradu, povodom 8. avgusta - Dana građevinara, rekao da nije trenutak ni za kakvo slavlje posebno u oblasti građevinarstva.

On je naveo da su u prvom kvartalu ove godine poslovi za 23 odsto manji u odnosu na isti period prošle, da je za 70 odsto pala proizvodnja i promet u ciglarskoj industriji i 20 odsto u proizvodnji cementa.

"Imamo rast industrijske proizvodnje" rekao je Ljajić, ali dodao da je uprkos tome u građevinarstvu "sumorna slika".

"Ono što vlada čini je donošenje zakona o podsticanju građevinske industrije Srbiji, za taj program će biti izdvojeno oko 300 miliona evra. Na prvoj sednici vlade biće odboreno prvih 13 projekata iz ovog programa" rekao je Ljajić.

On je pozvao lokalne samouprave i institucije da što brže konkurišu kako bi koristile sredstva iz tog programa i naveo da će to pomoći građevinskoj industriji i posebno domaćoj operativi.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković koji je, uz predsednika Sindikata građevinarstva Srbije Nezavisnost Rankom Drljevićem, sa ministrom obišao radove, rekao je da svaki napor vlade i društva da popravi stanje u građevinarstvu "sve zajedno vodi izlasku iz krize" i da će "vladin paket" u tome pomoći dodavši da građevinarstvo pored poljoprivrede treba "jako podržati".

Atanacković je kazao da je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora vrlo blizu i da smatra da nema mnogo stavki oko kojih se treba još dogovoriti sa sindikatima.

Drljević je kazao da kada radi, građevinarstvo za sobom "vuče" i druge privredne grane i precizirao da je pre nekoliko meseci dogovoreno sa ostalim partnerima da se krene u izgradnju 500.000 kvadratnih metara stanova u Srbiji i da se nada da će se u septembru već krenuti sa tom izgradnjom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik