Ljubljanski stanovi dvostruko skuplji od mariborskih

Bez autora
Feb 17 2020

Slovensko tržište nekretnina u prošloj godini se smirilo, kako u pogledu transakcija, tako i cijena nekretnina.

Rabljeni stanovi su u Ljubljani dvostruko skuplji nego u Mariboru, a cijene im od početka 2018. godine stagniraju. Za isti veliki stan u Ljubljani trebali biste raditi čak četiri godine duže nego u štajerskom glavnom gradu.

Najveći procvat nekretnina je iza nas. Cijene su se ublažile u prošloj godini, broj transakcija u prvoj polovici prošle godine bio je najniži od 2016. godine, a oglasi na portalima za nekretnine ne mijenjaju se tako brzo kao prije godinu dana.

Nakon financijske krize, preokret na tržištu nekretnina dogodio se početkom 2015. godine, kada je trend broja prodanih kuća i kuća počeo rasti. Do prve polovice prošle godine cijene su u cijeloj zemlji porasle za 30 posto u odnosu na 2015. godinu, a od 2018. godine cijene su se smanjile, uglavnom na štetu stagnacije u glavnom gradu, prema podacima Geodetske uprave.

"Cijene su vjerojatno dosegle vrhunac. One su toliko visoke kao prije krize i, logično je, ovdje će se negdje zaustaviti. Cijene stanova iz druge ruke mogu biti toliko visoke jer novih nema", rekao je Roman Prskalo iz Metropole IN za Siol.net i dodaje kako bi rabljeni stanovi trebali biti 400-500 eura  po četvornom metru jeftiniji od stanova iz novih zgrada.

U prvoj polovici prošle godine cijene kvadratnog metra rabljenog stana u Ljubljani iznosile su gotovo 2.800 eura i već su premašile rekordne cijene u 2008., prije financijske krize. Gledajući informacije na najvećem portalu nekretnina nekretnine.net, cijene oglašenih stanova u glavnom gradu između ožujka i studenog prošle godine često prelaze tri tisuće eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik