London gradi vile kao nikada pre

Bez autora
Sep 03 2012

Graditelji luksuznih vila planiraju da tokom predstojeće decenije završe izgradnju više od 15.000 kuća i apartmana u Londonu, zbog snažne inostrane tražnje.Obim desetogodišnjih razvojnih projekata za izgradnju stambenih jedinica uvećan je za 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a kompanije sada planiraju izgradnju nekretnina tržišne vrednosti od 38 milijardi funti (60 milijardi dolara).

London gradi vile kao nikada preGraditelji luksuznih vila planiraju da tokom predstojeće decenije završe izgradnju više od 15.000 kuća i apartmana u Londonu, zbog snažne inostrane tražnje.

Obim desetogodišnjih razvojnih projekata za izgradnju stambenih jedinica uvećan je za 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a kompanije sada planiraju izgradnju nekretnina tržišne vrednosti od 38 milijardi funti (60 milijardi dolara), navodi se u izveštaju konsultantske kompanije u građevinarstvu EC Haris.

Očekuje se da oko 3.800 jedinica bude završeno do 2016. godine, što je gotovo sedam puta više u odnosu na ovogodišnjih 500.

"Ovakav projekat je sada praktično bez presedana", rekao je Mark Farmer, direktor EC Harisa.

Cene nekretnina u najelitnijem delu Londona skočile su za 49 odsto u odnosu na minimum iz marta 2009, pa su za 14 odsto više u odnosu na prethodni maksimum iz 2008. godine, prema podacima brokerske kuće Najt Frenk.

Investitori iz inostranstva, uključujući one sa Bliskog istoka i iz Evrope smatraju da nekretnina u centralnom Londonu predstavlja sigurno utočište od ekonomskih i političkih nemira na domaćim tržištima.

"Novi luksuzni domovi, u vrednosti od dve milijardi funti, prodati su 2011. u najluksuznijem stambenom kompleksu na svetu 'Vanhajd' (One Hyde)", navodi Farmer, prognozirajući prodaju od 10,2 milijarde funti u 2016. i 8,5 milijardi funti u 2017.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik